Medicul care a încercat salvarea lui Ilie Balaci: ”Noi nu avem în dotare medicaţia necesară. Noi suntem medici de familie”

 

Decesul lui Ilie Balaci atrage din nou atenția asupra sistemului de medicină de urgență, care nu funcționează chiar cum ar trebui. 

 

Medicul care i-a acordat primul ajutor lui Ilie Balaci, Traian Măgală, a descris cum s-a intervenit la faţa locului.

 

Cei de la ISU Dolj au specificat zilele trecute că: ”În jurul orei 09.40, a fost anunţat apelul la 112. Imediat la locuinţa de familie a fotbalistului s-a deplasat un echipaj cu medic de la SAJ Dolj, care a găsit victima în stop cardio-respirator. Ulterior, s-a luat decizia de a mai trimite în sprijin la caz înca in echipaj SMURD cu medic. După executarea timp de mai multe zeci de minute a manevrelor de resuscitare (conform protocolului medical) a fost declarat decesul fotbalistului".

 

Eu am fost prima mână. Familia a apelat la 112, noi am luat fişa şi am plecat imediat. Noi am venit de la un alt caz, de la o altă resuscitare. Am fost apoi direcţionat acolo. Am ajuns acolo, se făcea BLS (suportul vital de bază – n.r.) de către o doctoriţă de la Urgenţă care ajunsese în zonă la o rudă din familie, a văzut ce s-a întâmplat şi a intervenit. Ea nu avea însă echipamente. Am ajuns noi, am început administrarea adrenalinei”, a explicat doctorul Traian Măgală, conform gds.ro.

 

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a fost chemat de urgenţă: ”S-a luat decizia să fie chemat SMURD. S-a luat în considerare că în cazul domnului Balaci ar fi survenit un infarct. Problema este că noi nu avem în dotare medicaţia necesară, adică nu putem administra tromboliză. Noi suntem medici de familie, nu am făcut o specialitate. Tromboliza se administrează sub control cardiologic. Şi în Urgenţă vine cardiologul, face ecograf, decide dacă trombolizează sau nu. Cei de la SMURD au fost chemaţi pentru a face tromboliza. Noi i-am ajutat la manevre, apoi ne-am retras", a mai spus doctorul Traian Măgală, nu înainte de a mai face câteva precizări: "Avea edem laringian, adică avea limba umflată. Nu ştiu de ce. Asta se poate vedea la autopsie. Nu pot să fac speculaţii, dacă era ceva anatomic sau a apărut din cauza unei reacţii. Am reuşit, în final, să îl intubăm", a adăugat doctorul pentru sursa citată.

 

Luni dimineaţa, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat: ”Ne-am autosesizat în urma suspiciunilor pe care familia le-a ridicat pentru că Ilie Balaci este un erou naţional, prin urmare era datoria noastă să facem acest lucru. Am constituit o echipă de control care se va deplasa la Craiova pentru a verifica exact ce s-a întâmplat în cazul lui Ilie Balaci. Se va verifica modul în care s-au respectat procedurile de preluare a pacientului, de la dispecerat la declararea decesului”.

Comentarii Facebook