UBB Cluj pe 600 in lume, spune Andrei Marga


Universitatea Babes-Bolyai din Cluj este, potrivit unor ierarhizari, pe locul 600 in lume, sustine profesorul Andrei Marga, rectorul universitatii. El a declarat ca pentru a ajunge in top 500 ar avea nevoie de un buget de peste 300 de milioane de euro.

 

Sunt multe ierarhizari de universitati, dupa diferite criterii. In unele Universitatea „Babes-Bolyai” este in jurul locului 600, in altele dupa aceste locuri. Se cuvine mentionat ca niciodata tara noastra nu a avut vreo universitate in primele 500 din lume, dupa criterii precum cele de la Shanghai. Am spus-o, insa, mereu si o repet: trebuie facut inca foarte mult in materie de reformare in universitatile din Romania”, a declarata pofesorul Andrei Marga.

 

Rectorul UBB a declarat ca universitatea clujeana a lansat de curand strategia de excelenta, prin care „cautam sa trecem de la o universitate de masa, care ofera oportunitati de studii multor tineri, conform tendintelor internationale, la o universitate ce cultiva diferentierea si excelenta”.

 

Marga a mai spus ca UBB Cluj nu poate accede in top 500 fara un buget consistent. „Nu poti deveni world class university cu un buget anual de sub un miliard de dolari americani. Se poate spune ca nu poti intra in lista primelor cinci sute de universitati din lume fara un buget de trei ori mai mare decat cel actual al unei universitati ca Universitatea „Babes-Bolyai”, care este acum in jur de 110 milioane de euro pe an. Cum sa ajungi in primele cinci sute de universitati cata vreme ministerul educatiei nu poate finanta nici macar bugetul pe care il semneaza an de an?”, a mai afirmat rectorul UBB Cluj.

       

Conducerea UBB Cluj sustine ca o alta conditie necesara pentru a intra in top 500 este raportul numarului de profesori la cel de studenti, ori si aici universitatea clujeana nu respecta criteriile. Marga sustine ca acestea vor fi de neatins atata timp cat ministerul a blocat posturile si incalca totodata autonomia universitara.

Comentarii Facebook