Somesul navigabil, intre cartierul Grigorescu si podul Horea! Olandezii din Utrecht dau sfaturi Primariei Cluj-Napoca


Reprezentantii Primariei Cluj-napoca s-au intalnit cu cei de la Utrecht pentru a discuta modalitatile in care Somesul ar putea fi transformat in canal navigabil.

Primarul interimar Radu Moisin a declarat ca a fost ales orasul Utrecht pentru ca municipalitatea de acolo are o experienta vasta, orasul fiind intesat de canale navigabile.

"Bugetul poate sa difere in functie de ceea ce va doriti, in functie de planul pe care il are Primaria. De exemplu Utrecht a investit in dezvoltarea transportului si a zonei garii, care a costat 1 miliard de euro, proiect care s-a derulat pe timp de 20 de ani. Trebuie totusi sa va ganditi la sume mari pe perioade mari de timp. Mecanismul de finantare intr-un astfel de proiect va fi unul foarte complex si de asta nu trebuie sa va propuneti sa realizati totul in scurt timp. Azi am fost si noi sa vedem Somesul si ne-am gandit si cred ca trebuie sa discutam despre foarte multe aspecte. Este important pentru posibilele viitoare cladiri pentru afaceri. Trebuie sa stim foarte bine care este proiectul final, pentru a vedea care sunt avantajele, dar si dezavantajele. Un beneficiu major ar fi cresterea de turisti in zona Clujului si implicit a zonei Somesului", au spus membrii delegatiei olandeze.

"De acest proiect se vorbeste de 30 de ani, si cred ca acum este momentul generatiei noastre sa vina cu o schimbare buna pentru Cluj. Recunosc ca nu este ideea mea personala. Din punct de vedere al finantarii nu este posibila finantarea din bugetul local, si de aceea am invitat un partener olandez pentru ca aceasta este cea mai buna garantie de finantare. In prima faza nu se va putea vorbi de tot Somesul din municipiu, ci in principal de cele dpua artere: de la intrare pana la podul Garibardi si de la Garibardi pana la podul Horea. Nu avem un termen exact de cand vor incepe lucrarile si de aceea este foarte important sa batem in cuie cateva intalniri si dezbateri pe aceasta tema pentru a stabili cu exactitate ceea ce ne dorim sa facem, iar al doilea pas este sa ne gasim surse de finantare", a declarat si primarul Radu Moisin.

"Ceea ce s-a facut deja in Grigorescu, faleza si tot ce inseamna amenajarea Somesului, a fost facut de catre Directia Apelor Cluj si suntem alaturi si de acest proiect. Inca nu am stabilit ce inseamna navigabil, ce anume va circula pe Somes: vapoare sau barci. Nu vor exista riscuri de mediu si nu cred totusi ca este posibil sa-l facem navigabil cu ambarcatiuni foarte mari", a spus Ioan Curt, inginer sef la Directia Apelor Somes-Tisa Cluj.

Primaria Cluj-Napoca beneficiaza de asistenta din partea Olandei prin programul Dutch Initiative for Sustainable Cities (DISC), finantat in proportie de 50% de guvernul olanedez. Programul se deruleaza in parteneriat cu Ministerul Devoltarii Regionale si Turismului, iar, pe durata a trei ani, orasele Cluj-Napoca, Bucuresti, Constanta si Timisoara vor beneficia de consultanta in valoare de 1,5 milioane de euro.

Primaria Cluj-Napoca intentioneaza sa obtina consultanta pentru proiectele Somesul Navigabil si Capitala Culturala Europeana 2020.

Comentarii Facebook