Păsările sălbatice blochează reabilitarea unui drum din Gherla. Muncitorii așteaptă depunerea ouălor

 

Repararea drumului județean Gherla - Țaga - Cămărașu întârzie din cauza păsărilor sălbatice care urmează să își depună ouăle în zona rezervației naturale din zonă.

 

Drumul de 38,3 kilometri face parte din lotul licitat și câștigat de controversata firma KIAT. ”Contractul cuprinde un număr de 423 de kilometri de drumuri județene cu o valoare licitată de 350 de milioane de lei, aproximativ. Inclusiv TVA. În această perioadă, noi suntem aproape gata cu documentele pentru a obține autorizația de construire pentru primul drum din acest lot, drumul Gherla - Țaga - Cămărașu, în lungime de 38,3 kilometri. Sperăm ca în jurul datei de 1 aprilie să putem începe lucrările pe acest drum. Valoarea lucrărilor pe acest drum inclusiv TVA este de 27,7 milioane de lei.

 

Mai avem de ridicat de la Agenția de Mediu acordul de mediu pe acest drum. Ne-au împiedicat obținerea mai repede a autorizației de construire prin faptul că au vrut să verifice, fiind o zonă protejată, dacă îndeplinim condițiile pe care doresc să le impună. Vreau să vă spun că, din cauza faptului că urmează ca păsările din această zonă să depună ouă, până la 1 mai nu putem lucra pe o anumită porțiune de drum, între Sântioana și Țaga. Pe celelalte sectoare vom putea lucra. Vom obține autorizația de construire în jurul datei de 15 - 20 martie, iar la 1 aprilie putem să începem lucrările”, a declarat Liviu Bota, directorul Regiei Autonome a Drumurilor Județene Cluj.

 

În avizul de la mediu ne-au cerut să precizăm și ce fel de păsări trăiesc în zona respectivă și care ar putea să sufere din cauza lucrărilor pe care le vom desfășura acolo. Totuși zona are mari probleme și acum de poluare. Sunt gropi, iar mașinile circulă cu viteză redusă, deci poluează atât fonic, cât și prin gazele arse sau nearse pe care le scot prin țeava de eșapamanet.

 

Prin lucrările care se vor desfășura vom scăpa de aceste probleme. Nu se va mai circula cu viteză atât de mică, deci poluarea va fi redusă, atât cea fonică, cât și cea din cauza gazelor arse”, a mai spus Bota.

Comentarii Facebook