Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca a fost vandalizată! Zeci de nume scrijelite pe pereții interiori - VIDEO


Pereții Catedralei Ortodoxe din Piața Avram Iancu distruși cu nume și mesaje scrijelite


”Te va iubi”, ”Alex și Nicoleta”, ”Sebi, Sari”- sunt doar câteva dintre mesajele și numele care au fost scrijelite pe pereții Catedralei Ortodoxe din Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca. Un act de vandalism fără nicio explicație, făcut pe pereții unei clădiri care este considerată o valoare a patrimoniului cultural și religios, un monument istoric. În interiorul catedralei se găsesc icoane și fresce valoroase și un inconostas realizat de artiști renumiți, precum și relicve ale sfinților și artefacte religioase de mare importanță pentru credincioși. 

Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante edificii religioase din România

Construită în perioada 1920-1930, imediat după Unirea Transilvaniei cu România, catedrala este unul dintre cele mai importante edificii religioase din Cluj-Napoca.

Arhitecții George Cristinel și Constantin Pomponiu, care au definit și planurile mausoleului de la Mărășești, au conceput această catedrală, care a fost sfințită într-un cadru festiv la 5 noiembrie 1933, în prezența unor personalități marcante, inclusiv regele Carol al II-lea și prințul moștenitor Mihai.

Ideea că cineva ar putea scrijeli pereții unui astfel de monument, pare de necrezut. Actul de vandalism nu are efecte doar asupra zidurilor clădirii, dar subminează și sentimentul de respect și siguranță al celor care vin să se roage în acest edificiu.

Catedrala servește drept sediu al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, găzduiește Muzeul Mitropoliei Clujului și o criptă unde sunt înmormântați episcopi și mitropoliți importanți.

Este nevoie probabil de măsuri sporite pentru evita pe viitor astfel de acte de vandalism, la care probabil până acum nimeni nu s-a gândit că ar putea avea loc. 

Comentarii Facebook