Citeste declaratia integrala a lui Sorin Apostu, de la Curtea de Apel Cluj: Sunt nevinovat!

 

Sorin Apostu a dat o declaratie completa in fata Curtii de Apel Cluj, vineri, 17 februarie, la inceperea procesului pe fond in care este acuzat de acte de coruptie. Fostul primar a spus ca este nevinovat.

 

"Nu sunt vinovat si nu am comis nicio fapta penala. Imi mentin declaratiile date pana acum in timpul urmaririi penale, dar si in fata instantei. Am dat o declaratie la DNA Cluj, apoi in 29 noiembrie in fata Curtii de Apel Cluj si o completare.

Vreau sa spun ca pana la momentul retinerii mele de catre DNA Cluj nu am stiut ca Aspazia Droniuc are contracte de consultanta cu cabinetul de avocatura al sotiei mele. Vreau sa mai spun ca nu mi-a cerut sa intervin si sa il influentez pe Liviu Neag sa incheie contractul de asigurare a parcului auto (n.red. cu firma UNIQA).

Conform Legii Administratiei Publice Locale, Regia Autonoma de Transport Urban Calatori (RATUC) este in subordinea Consiliului Local, for care alege membrii Consiliului de Administratie si directorul. RATUC are buget propriu si este supusa controlului Curtii de Conturi in privinta licitatiilor. Nu am avut cunostiinta pana in 9 noiembrie (n.red. in 9 noiembrie a fost retinut Sorin Apostu de DNA Cluj) ca Aspazia Droniuc a incheiat contract cu RATUC Cluj.

Mentionez ca nu am incercat sa il influentez pe Liviu Neag in privinta incheierii unor astfel de contracte.

Cu Liviu Neag nu sunt in relatii apropiate, iar intalnirile noastre erau strict profesionale de cateva ori pe an. Pe linie de partid nu il puteam influenta pe Liviu Neag, acesta fiind consilier judetean din partea PSD (n.red. si-a dat demisia din PSD), iar directorul economic al RATUC, Fanica Moldovan, consilier local PSD.  Eu nu imi amintesc sa fi vorbit vreodata cu Neag despre Aspazia Droniuc si nu am vorbit niciodata despre asigurarea parcului auto.

De asemenea, nu am avut niciun rol in incheierea contractului de consultanta intre Aspazia Droniuc si cabinetul de avocatura al sotiei mele. Nu stiam de acest lucru.

Sotia mea nu a fost fan al activitatii mele politice si a faptului ca veneam acasa tarziu, asa ca nu discutam niciodata lucruri profesionale. Nu mi-a prezentat niciodata clientela zilnica pe care o avea in calitate de avocat.

Din prezentul material de urmarire penala am observat ca Aspazia Droniuc cunostea modalitatea de incheiere a contractelor de asigurare a parcului auto dintre UNITA (n.red. actualemente UNIQA) si RATUC inca din 2006. Acestea sunt incheiate intre UNITA si RATUC in baza unor licitatii, cu cerere si oferta.

Toate contractele sunt incheiate direct intre UNITA si RATUC si sunt semnate de Liviu Neag si de Remus Lapusan, consilier local al PSD (n.red. presedinte al PSD Cluj) si nu puteam sa il influentez pe Liviu Neag sa incheie contractele.

In privinta contractului cu Brantner Veres, nu am putut sa ii acord sprijin lui Calin Stoia (n.red. arestat in acelasi dosar. Procurorii DNA Cluj sustin ca Stoia, actionar Brantner, l-ar fi platit pe Sorin Apostu printr-o serie de contracte de consultanta incheiate cu cabinetul de avocatura Monica Apostu, pentru a-i facilita obtinerea contractului). Conform legii, atributiile semnarii contractului ii revin Consiliului Local. Contractul a fost avantajos pentru Primarie pentru ca nu plateste niciun ban pentru salubrizare si primeste si o redeventa, iar clujenii platesc lunar 5 lei de persoana.

Anuntul de licitatie si modul de desfasurare, comisia si anuntul privind castigatorii licitatiei au fost avizate de Consiliul Local.

Nu am facut parte din acea comisie de licitatie, care a fost aprobata si votata de Consiliul Local. La deschiderea ofertelor a participat mass-media si reprezentantii Ministerului de Finanate. Dupa anuntarea castigatorilor, rezultatul a fost contestat la CNSC, iar rezultatul a fost negativ, asa ca potrivit legii, care ne obliga sa punem in aplicare contractele in care exita un rezultat al CNSC, a trebuit sa semnam.

Acest contract a fost semnat de primar dupa ce a primit toate vizele departamentelor din Primaria Cluj-Napoca, inclusiv cea a departamentului juridic.

Daca nu semnam acest contract puteam fi acuzat de abuz in serviciu si numai asa as fi favorizat firma Brantner Veres, care pana atunci exclusivitatea pe colectarea deseurilor in Cluj-Napoca si dupa aceea a ramas cu 50%.

Dupa semnarea contractelor, ambele fime au primit numeroase amenzi, care au fost contestate la primar, dar au fost trimise mai deoarte in instanta, fiinde respinse.

In privinta recomandarii (n.red. pe care a primit-o firma Brantner Veres pentru a participa la o licitatie in alt judet) acestea se dau oricaror firme le solicita, conform legii. Am fost contactat de reprezentantul firmei Brantner Veres, domnul Wagner, un cetatean austriac. L-am intalnit in anticamera biroului si am discutat cu dansul in engleza. I-am comunicat ca numai directia tehnica elibereaza aceste recomandari. Domnul Stoia a veni a doua zi pentru ca domnul Wagner nu s-a descurcat si i-am spus acelasi lucru, ca primarul nu elibereaza aceste recomandari.

Nu am intervenit in eliberarea ei, daca se depune legal atunci acestea se elibereaza de directia tehnica fara probleme.

In privinta salariilor despre care procurorii au spus ca nu le-am retras in 2010 si 2011. Eu sunt angajat si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), iar din vara anului 2010 nu mi-am mai ridicat salariul de acolo. Pe cel de la Primaria Cluj-Napoca l-am incasat si sunt si extrase de cont. Este vorba despre 430 de milioane de lei in 2010 si 370 de milioane de lei in 2011.

Din rechizitoriul procurorilor DNA Cluj se intelege ca aveam alte surse de venit si vreau sa clarific ca doar banii de la facultate nu i-am ridicat pentru ca voiam sa fac economie.

Vreau sa mai adaug ca nu am instigat-o nici pe sotia mea, nici pe Calin Stoia sau pe Aspazia Droniuc la incheierea unpr contracte de consultanta juridica fictive si nici nu aveam cunostiinta de asa ceva", a declarat primarul Sorin Apostu.

 

Avocatii acestuia au mai cerut vineri, 17 februarie, eliberarea deparece nu mai reprezeinta un pericol, dandu-si demsia din functia de primar, care Curtea de Apel Cluj a respins solicitarea.

 

Citeste si...

Sorin Apostu si Calin Stoia raman in arest! Nici dupa demisia Apostu nu a fost eliberat

Comentarii Facebook