Statuia lui Petofi Sandor a fost amplasata in comuna Mihai Viteazu, cu toate ca s-a spus "sa fie taiata pentru ca e prea inalta"


Statuia poetului maghiar Petofi Sandor a fost dezvelita sambata in comuna Mihai Viteazu, dupa cateva saptamani de scandal. 200 de localnici au semnat o petitie prin care cereau ca statuia sa nu fie amplasata in comuna lor.

"Am avut aceasta lista de semnaturi prin care oamenii ne-au spus ca nu vor statuia sau nu o vor in centrul comunei. Saptamana trecuta am reusit sa ne impunem punctul de vedere in Consiliul Local si a mutat statuia in curtea scolii. Toata lumea s-a temut ca statuia din lemn va fi distrusa", a declarat Nicolae Gaja, consilier local din comuna Mihai Viteazu.

Propunerea facuta de primarul Ioan Zerg a fost ca statuia donata de comuna Sarretudvar sa fie amplasata langa biserica Reformata, in apropierea busturilor lui Mihai Viteazu su Mihai Eminescu. Unele voci din Consiliul Local au atras atentia ca nu este normal ca statuia lui Petofi Sandor sa fie in marime naturala si cea a poetului roman sa fie numai bust, asa ca propunerea a fost "sa taiem si in Petofi Sandor pentru a fi la aceeasi inaltime".

In cele din urma statuia lui Peteofi Sandor a fost amplasata in curtea scolii din comuna. La dezveliea de sambata a participat si parlamentarul european Iuliu Winkler, carea spus ca "Petofi Sandor este poetul nostru national, un revolutionar care apartine culturii european".

Iuliu Winkler a subliniat faptul ca fi un bun european inseamna a fi un bun maghiar, un bun roman sau un bun german, iar prin respectarea mostenirii nationale contribuim cu totii la imbogatirea UE.

Comentarii Facebook