Piso: Cer anularea contractului de renovare a Muzeului de Istorie! Lucrarea, de 13 milioane de euro, a fost acordata pe drepturi de autor


Directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso, acuza fosta conducere ca a incheiat un contract pe drepturi de autor pentru amenajarea expozitiilor institutiei.

Piso sustine ca aceasta lucrare nu reprezinta creatie intelectuala si ca trebuia incheiata o licitatie.

"Pentru incheierea contractului, s-a incalcat intreaga legislatie prin faptul ca nu au fost separate lucrarile materiale de drepturile de autor. Aceste drepturi de autor nu exista in cazul unei amenajari muzeale, iar incadrarea in drepturile de autor s-a facut pentru a se eluda o licitatie corecta. Pentru alegerea firmei care se ocupa de amenajarea expozitiilor s-a recurs la un concurs de solutii. Fostul director, doamna Viorica Crisan, a evaluat investitia la 11 milioane de euro fara TVA, adica 13 milioane de euro in total, si s-a prezentat o singura firma, SC Artex Service International SRL Bucuresti, care a oferit exact aceeasi suma. Ministerul a platit pana acum 1,7 milioane de euro. Eu am cerut firmei suspendarea derularii contractului si renegocierea lui, dar nu am primit niciun raspuns", a declarat Ioan Piso.

Directorul Muzeului a depus un memoriu la Ministerul Culturii, dar nu a primit niciun raspuns. Ioan Piso sustine ca lucrarea acordata fara licitatie nu reprezinta creatie intelectuala si nu poate fi platita printr-un contract de drepturi de autor.

Fostul director al muzeului, viorica Crisan, a respins aceste acuzatii si a afirmat ca firma Artex este singura din tara care efectueaza astfel de lucrari delicate.

"Firma nu face pur si simplu o munca mecanica, ci si una de creatie pentru ca e nevoie de noi concepte arhitecturale, de sunet, tapiserie si lumini. Am mers pe aceasta forma de atribuire a contractului si nu ioncalcam Ordonanta 34 privind licitatiile publice. Firma este singura din tara care face astfel de lucrari", a declarat Viorica Crisan.

Muzeul de Istorie a Transilvaniei este inchis de un an, fiind in lucrari complete de renovare.

Comentarii Facebook