Bun venit in realitatea virtuala! La Cluj-Napoca a fost inaugurat azi primul cub virtual din Romania - VIDEO si FOTO

La Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca a fost inaugurat astazi primul cub virtual din Romania. Este vorba de o platforma de roboterapie si psihoterapie prin realitatea virtuala care a costat un mion de dolari.

 

Acesta este amplasat in cladirea AVALON in care mai sunt si alte laboratoare de terapie virtuala. Totul a costat 2 milioane de dolari. Aici vor putea fi tratati cei care sufera de fobii de inaltime, avion, soldati care au fost in teatrele de operatii din Afganistan sau Irak si care au ramas cu sechele.

 

Reprezentantii Facultatii de Psihologie sunt acum in tratative si cu Ministerul Apararii pentru a folosi terapia virtuala in sensul de a-i pregati pe soldatii care merg in razboi. "Aici le putem crea exact mediul pe care il vor intalni acolo pentru a sti la ce se duc. De multe ori acestia isi imagineaza altfel teatrele de operatiuni", a spus Daniel David, seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie, UBB Cluj.

 

Cubul virtual este cea mai spectaculoasa dintre terapiile virtuale folosite. Practic, cei care sufera de teama de avion, de exemplu, vor intra in cubul virtual, care are patru laturi si vor incerca o experienta similara celei din avion. Avantajul consta in faptul ca terapeutul poate opri experienta in orice moment, in cazul in care pacientul intra in panica.

 

Pacientul primeste niste ochelari speciali pentru a vedea 3D, asemanatori celor pe care ii primiti la cinematograf atunci cand mergeti la un film 3D. Pentru a va da seama ce experienta ati putea trai in cub, imaginati-va ca ea este mult mai intensa decat cea traita la AVATAR 3D, de exemplu. Intrucat imaginea virtuala este peste tot in jurul Dvs, nu doar in fata, asa cum este proiectata la cinema.

 

Cubul virtual este amplasat in cladirea AVALON (Advanced Virtual Applications Laboratories of Napocensis) situata pe strada Republicii 37. Pe langa faptul ca aici vor putea fi tratati cei care sufera de diverse afectiuni de natura psihica, cubul va putea fi utilizat si de catre studenti, doctoranzi dar si cercetatorii de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj.

 

Mult asteptatul cub virtual functioneaza cu o serie de softuri care redau realitatea virtuala, iar subiectul intra in incinta si experimenteaza senzatii si trairi prin care se poate vindeca de fobia de care sufera.



Proiectul a fost condus de profesorul Daniel David, seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie. El a declarat ca pentru Stiri de Cluj.ro ca "softurile folosite reproduc viata de zi cu zi si il duc pe pacient in lumea de care se teme atat de mult. Spre exemplu: unuia care ii este frica de avion, daca il pui in mediul de care ii este frica, incet incep, isi va reveni si va putea sa constientizeze lucrurile de care se teme. Nu este ca si atunci cand ar zbura si el stie acest lucru, asa ca poate sa fie mai relaxat. Discutam cu el dupa fiecare sedinta si prin consiliere se ajunge la un rezultat".

 

David a mai spus ca o sedinta de terapie in cub costa intre 50 si 80 de lei si ca preturile sunt mai mici decat cele practicate de cabinetele private.

 

Comentarii Facebook