Boc crede că metroul din București este depășit ca tehnologie: Noi vrem un metrou al viitorului

 

Primarul Emil Boc nu se mulțumește cu realizarea unui metrou după modele deja existente în marile capitale ale lumii, ci vrea să inoveze și să construiască metroul viitorului. 

 

Emil Boc s-a documentat și susține că este mult mai ușor să construiești un metrou de la zero, decât să amenajezi unul deja existent. Astfel că vrea să evite acest disconfort, iar Clujul să adopte direct tehnologiile viitorului. Acesta a precizat că angajații Primăriei au studiat metroul de la București, dar a lăsat să se înțeleagă că acela este depășit tehnologic.

 

Suntem foarte aproape de a lansa licitația pentru studiul de prefezabilitate, ceea ce Consiliul Local a aprobat prin bugetul pe anul 2018. Am făcut licitație pentru selectarea consultantului, astfel încât să elaborăm un caiet de sarcini după toate rigorile viitorului unui metrou și nu după ceea ce există astăzi pentru elaborarea unui metrou obișnuit. Cred ca în prima parte a lunii noiembrie să fim în măsură să lansăm în licitație publică studiul de prefezablitate. Pentru investiții mai mari de 75 milioane de euro este nevoie și de studiu de fezabilitate și de prefezabilitate, este o cerință legală.

 

Am lucrat aproape un an de zile la pregătirea documentației tehnice. Colegii mei au fost prezenți la București pentru a verifica stadiul tehnic al metroului de acolo, pentru a lua și de acolo informații.

 

Ceea ce pot să vă spun este că metroul pe care îl pregătim să îl construim la Cluj nu este unul care să reproducă o situație existentă astăzi. De exemplu, metroul viitorului nu va avea acele captatoare de curent și nu va fi atât de mare ca acum pentru că va fi construit cu mecanisme electrice și de altă natură. Va fi și un cost mai redus și mai ușor de realizat și tot ce se face ține cont de evoluția tehnologiei în materie de realizare a metroului.

 

De aceea avem nevoie de un consultant pentru a avea tot ceea ce este mai actual în lume în privința construcției de la zero a a unui metrou. Vă spun că este mai simplu să construiești un metrou de la zero, decât să îl modernizezi pe cel existent, cum este și cel de la București”, a explicat primarul Emil Boc. 

 

Cât va costa Metroul la Cluj. Șansa clujenilor ar fi inovațiile viitorului

Comentarii Facebook