Boc susține că din 2017 se va lucra la mini-autostrada Gilău - Florești - Cluj-Napoca

 

Primarul Emil Boc a precizat că din 2017 se va putea chiar lucra la mini-autostrada Gilău - Florești - Cluj-Napoca, finanțată din fonduri europene. 

 

Centura metropolitană este un lucru extrem de important pentru dezvoltarea Clujului. Poate este cel mai important proiect al Clujului, pentru următorii 4 -5 ani de zile. Mă refer la acea centură care vine de la nodul de autostradă de la Gilău, pe malul Someșului, până la sensul giratoriu de la Cora, după care se face un pasaj suprateran și se unește cu centura de sud a Clujului, care pornește din zona Bucium, Mănăștur, traversează Calea Turzii și iese la Selgros, ajungând la centura de la Apahida.

 

Sunt 38 de kilometri, cu intrări și ieșiri, dinspre centură spre oraș. Toată zona cartierelor Europa, Bună Ziua, nu va putea fi dezvoltată dacă nu se face această centură. Traficul de tranzit de la intrare în Cluj-Napoca (sunt 60.000 de mașini care intră și ies din Cluj numai prin Florești) ne va sufoca, dacă această centură nu se realizează. Și pentru dezvoltarea economică a orașului, și pentru dezvoltarea urbană a orașului și pentru decongestionarea traficului este cel mai important lucru.

 

Mă bucur că am reușit în urma unui efort comun, la nivel guvernamental, la nivelul Comisiei Europene și la nivelul Comisiei de Transporturi, să prindem această centură în finanțare europeană, prin guvernul de la București. Sper ca planul să fie aprobat cât mai repede la nivelul Guvernului, pentru ca lucrările să înceapă în 2017, măcar la stadiul exproprierilor, iar până în 2020 să fie gata această centură.

 

Acordul este să fie finanțată în prima etapă a masterplanului european de transporturi. Eu spun că fără acest proiect, Clujul se va sufoca pe termen mediu”, a declarat primarul Emil Boc, la Napoca FM.

 

Edilul a precizat că investiția în această centură este vitală, având în vedere și creșterea populației. ”Clujul este singurul oraș care a crescut ca populație. Noi am crescut cu 10.000 de oameni, iar restul orașelor au scăzut. Dacă ne gândim că și populația Floreștiului a crescut de aproape 300%, având cea mai mare creștere din România, la fel și populația din Baciu, cu 100% creștere, vedem că Clujul este al doilea oraș ca importanță din România. Cu siguranță în privința locurilor de muncă, a salariilor putem depăși Bucureștiul. Pe teme de sănătate, educație și petrecerea timpului liber, Clujul depășește deja Bucureștiul”, a mai precizat Emil Boc.

Comentarii Facebook