Boc nu lasă acuzațiile lui Seplecan NEPLĂTITE. Ce spune despre groapa de gunoi temporară

 

UPDATE 1

 

Ședința convocată de primarul Emil Boc s-a terminat în jurul orei 16.30.

 

Am convenit să se facă o analiză suplimentară a experitizelor existente, după consultarea experților care le-au realizat, și să se pună de acord Consiliul Județean Cluj și Primăria Feleacu, pentru a măsura și valoriza același lucru. Într-o expertiză terenul este considerat în intravilan și în alta în extravilan, iar eu am cerut să se pună de acord asupra valorii terenului, pentru că este situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca. Duminicîă seara vom mai avea o ședință, iar, într-un scenariu optimist, ar trebui ca luni să se voteze în Consiliul Județean și în Consiliul Local Feleacu, un acord pentru a putea fi amenajată rampa temporară pe 5 hectare, la Pata Rât”, a declarat primarul Emil Boc.

 

Concret, Comuna Feleacu a asigurat 60 de hectare la Pata Rât pentru construirea depozitului ecologic de deșeuri. Consiliul Județean Cluj a întârziat finalizarea lucrării, iar acum județul Cluj s-a trezit că nu mai are unde depozita gunoaiele pentru că rampa temporară a fost închisă definitiv.

 

Agenția de Mediu Cluj a stabilit că s-ar putea realiza o nouă rampă pe terenul de 60 de hectare, pe o porțiune de 5 hectare, dar Primăria Feleacu refuză să cedeze terenul fără a primi o redevență. Experții angajați de cei din Feleacu au stablit că prețul corect este de 1,4 milioane de euro, terenul fiind situat în intravinalul municipiului Cluj-Napoca, dar experții angajați de Consiliul Județean Cluj au decis că valoarea este de 750 de mii de euro, pentru că suprafața de teren este situat în extravilan, deci are o valoare mai mică. 

 

De aici au rezultat numai probleme, iar municipiul Cluj-Napoca a ajuns să transporte gunoaiele la Alba Iulia, până la momentul când se va ajunge la un acord pentru realizarea noii rampe temporare.

--------------- 

UPDATE

 

Primarul Emil Boc i-a convocat la Primăria Cluj-Napoca pe președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, și pe primarul din Feleacu, pentru a rezolva criza gunoaielor. Ședința va avea loc la ora 14.30.

 

---------------

Noul președinte al Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, susține că e treaba altor institiții să găsească soluții pentru depozitarea gunoaielor menejere.

 

Primarul Emil Boc atrage atenția că vina pentru faptul că în Cluj-Napoca și în tot județul Cluj nu mai este o rampă de depozitare a gunoaielor aparține Consiliului Județean Cluj. 

 

Criza actuală este determinată de faptul că cei de la Consiliul Județean Cluj nu au terminat noul depozit de deșeuri și au tot amânat finalizarea. În al doilea rând, autoritățile naționale de mediu au precizat că pe teritoriul de 60 de hectare, unde se construiește acest depozit de deșeuri, să se amenjeze o rampă provizorie, până la finalizarea depozitului. Consiliul Județean trebuie să finalizeze această rampă până când termină depozitul ecologic. 

 

Ei trebuie să obțină acordul de la comuna Feleacu, cu care au început construcția depozitului ecologic de deșeuri și să construiască cu RAADPP rampa provizorie, până când vor finaliza rampa provizorie pe care tot ei trebuie să o construiască, mai ales că de săptămâna viitoare vor avea autorizație de mediu. Acolo s-ar mai putea să mai depunem deșeuri timp de un an până când va fi finalizat depozitul final. 

 

Solicit CJ Cluj să iasă din pasivitatea aceasta și să ia măsurile care se impun pentru a-i scuti pe clujeni de plata unor costuri suplimentare pentru ridicarea gunoaielor și mai ales că nu avem unde să ducem deșeurile decât pentru câteva zile, în județul Alba. Nu este posibil ca un întreg județ să sufere din cauza pasivității unor oameni care, pe de o parte, nu au terminat depozitul nou, iar pe de altă parte, acum, nu fac nici rampa temporară. Din nefericie sunt singurii care pot face ceva și sunt cei care au generat această problemă, pentru că dacă terminau rampa din fonduri europene nu aveam această problemă”, a acuzat Emil Boc.

 

Primarul a spus că cei de la Consiliul Județean Cluj ar trebui să stea la masă cu Primăria Feleacu până când vor fi găsite soluții și va fi găsit un compromis pentru amenajarea unei rampe proviozorii.

 

Feleacu solicită pentru terenul pe care l-ar ceda pentru această rampă 1,4 milioane de euro, dar CJ Cluj vrea să plătească o redevență de numai 750 de mii de euro. 

 

Seplecan a declarat că a fpcut tot posibilul pentru a realiza această rampă temporară, dar că acest lucru nu pare realizabil. 

 

Subliniez din nou faptul că, deşi nu Consiliul Judeţean Cluj este răspunzător de problema depozitării deşeurilor, din dorinţa de a acţiona în interesul general al comunităţii şi pentru a evita consecinţe ce ar putea lua proporţiile unui dezastru, vom sprijini în continuare orice demers legal şi care depinde de noi, dar totul în mod transparent şi legal. Fac pe această cale apel la Prefectură, la Consiliul Local Feleacu şi la celelalte autorităţi implicate, apreciind că a sosit momentul ca, pentru a servi interesul superior al cetăţeanului, să uităm de micile interese şi dorinţe sau nemulţumiri nefundamentate ori ilegale, prevenind astfel probleme greu de reparat şi cu consecinţe imprevizibile”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan. 

 

Mihai Seplecan aruncă problema deșeurilor la Primăria Cluj-Napoca / UPDATE Emil Boc ACUZĂ

 

Până când disputa va fi rezolvată, municipiul Cluj-Napoca duce gunoaiele în Alba Iulia, costurile fiind de cinci ori mai mari. Problema este că rampa de acolo se va închide în 14 iulie, iar apoi va trebui găsită o altă rampă. Cel mai probabil, vor fi duse la Baia Mare.

 

Clujul duce gunoaiele în alt județ, pe DN1 E60, cu camioanele, pentru că autoritățile BÂJBÂIE. Să nu ajungem ca la Napoli

Comentarii Facebook