În Florești - Gilău, taxa pe gunoiul menajer s-ar putea DUBLA

 

Firma care se ocupă de colectarea gunoaielor menajere din comunele Florești, Gilău, Căpușu și Măguri Răcătău transportă acum deșeurile la Aleșd, după ce rampa de la Pata Rât s-a închis.

 

În comuna Gilău gunoaiele se ridică normal, ca și până acum, dar se transportă la Aleșd. În loc de 2 curse pe zi până la Cluj-Napoca, acum se face numai o cursă. Este o problemă pentru că abia fac față mașinile. Lucrează zi și noapte. Am mai închiriat și alte două mașini pentru a face transport.

 

Costurile se triplează acum. Nu e tot una să duci la 20 de km sau aproape la 100 de km. Firma este a asociației formată din primăriile Florești, Gilău, Căpușu și Măguri Răcătău, făcută pe fonduri europene, în 2006. Am cumpărat utilaje și pubele.

 

La infinit nu poate merge. Am discutat cu domnul președinte Mihai Seplecan și am cerut ca una dintre priorități să fie această groapă de gunoi, despre care se discută de ani și ani, dar nu se face nimic”, a declarat primarul comunei Gilău, Dumitru Sfârlea.

 

Edilul a explicat că o soluție ar fi creșterea tarifelor. ”Dacă nu avem bani să transportăm, firma dă faliment și vor apărea depozitele de gunoaie ilegale. Nu știu cum se descurcă firmele private, dar a noastră nu se descurcă. O soluție ar fi să mărească prețul la metrul cub sau la persoană, dar nici asta nu e o soluție pentru că omul este obișnuit să plătească 6 lei pe persoană și dacă se dublează mulți o să refuze să facă contracte”, a mai spus primarul.

 

Dublarea ar însemna că o familie cu 4 persoane ar ajunge să achite numai la salubrizare aproape 50 de lei.

 

Probleme sunt în tot județul Cluj, după ce rampa temporară de la Pata Rât a fost închisă. Primăria Feleacu trebuie să își dea acordul pentru amenajarea unei noi rampe temporare, tot la Pata Rât, dar amână facă acest lucru fără plata unei redevențe. ”Consiliul Județean Cluj încasează o redevență pentru stocarea gunaoielor, noi de ce să nu primim bani pentru că cedăm terenul”, a spus un oficial al Primăriei Feleacu.

 

Primăria Cluj-Napoca a încheiat pentru câteva zile un acord cu rampa de la Alba Iulia, pentru a transporta deșeurile. Costurile sunt de 5 ori mai mari. 

Comentarii Facebook