Mihai Seplecan aruncă problema deșeurilor la Primăria Cluj-Napoca / UPDATE Emil Boc ACUZĂ

 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, aruncă problema gunoaielor menajere în curtea primarului Emil Boc. 

 

Citește mai jos poziția primarului Emil Boc în acests SCANDAL.

 

Seplecan a afirmat că nu este treaba CJ Cluj să găsească un spațiu de depozitare a deșeurilor, dar că se preocupă de această problemă pentru binele cetățenilor. 

 

Mihai Seplecan a afirmat că, potrivit prevederilor legale şi contractuale în vigoare în această materie, Consiliului Judeţean Cluj îi revin doar două obligaţii legale: închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, obligaţie deja demarată şi care a generat numeroase beneficii ca urmare a evitării demarării procedurii de infringement asupra României, ceea ce ar fi însemnat penalităţi aplicate ţării noastre în cuantum de 1.400.000 euro în prima zi de aplicare a sancţiunilor şi, ulterior, câte 140.000 de euro pe zi până la conformarea deplină. Trebuie subliniat totodată faptul că, acţionând în acest fel, Consiliul Judeţean nu a permis depozitarea ilegală în continuare a deşeurilor; finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj până în anul 2017. 

 

El susține că forul județean a ”întreprins toate demersurile necesare şi a venit atât în sprijinul autorităţilor cât şi al cetăţenilor, fără însă a se putea substitui acestora şi obligaţiilor legale care le revin. Deşi responsabilitatea pentru depozitarea deşeurilor anterior momentului finalizării SMID nu revine forului administrativ judeţean, Consiliul Judeţean îşi exprimă întreaga disponibilitate de a contribui la deblocarea unei probleme majore a judeţului, fără însă a încălca legea”. 

 

Mihai Seplecan a precizat că CJ Cluj a făcut tot posibilul pentru a putea amenaja o rampă temporară, în locul celei care s-a închis joi, și care să funcționeze până când va fi terminat depozitul ecologic de gunoi, SMID, care întârzie de mai bine de un an și nici nu are șanse să fie terminat.

 

Terenul pe care ar urma să fie amenajată noua rampă temporară aparține Primăriei Feleacu, care a respins, de nenumărate ori, toate aceste demersuri şi variante propuse, deşi, în calitate de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan, avea obligaţia să se implice activ în rezolvarea acestei probleme. 

 

Primăria Feleacu cere o redevență pentru cele 5 hectare de 1,4 milioane de euro, dar evaluarea făcută de CJ Clun arată cpă valoarea este de 750 de mii de euro.

 

În pofida acestui refuz, din dorinţa evidentă de a nu pune în pericol un proiect european în valoare de peste 250 de milioane de lei, nu vom abandona şi vom veni în continuare în sprijinul autorităţilor, atrăgând însă atenţia asupra faptului că nici eu şi nici instituţia pe care o conduc nu vom face niciun rabat de la lege şi nici nu vom permite alte demersuri care nu sunt legale. Toate aceste măsuri despre care se vorbeşte acum trebuiau luate din timp de către toate autorităţile responsabile, pasivitatea unor şi reaua credinţă a altora neputând constitui fundamente legale pentru a pasa Consiliului Judeţean Cluj această problemă a deşeurilor. Subliniez din nou faptul că, deşi nu Consiliul Judeţean Cluj este răspunzător de problema depozitării deşeurilor, din dorinţa de a acţiona în interesul general al comunităţii şi pentru a evita consecinţe ce ar putea lua proporţiile unui dezastru, vom sprijini în continuare orice demers legal şi care depinde de noi, dar totul în mod transparent şi legal. Fac pe această cale apel la Prefectură, la Consiliul Local Feleacu şi la celelalte autorităţi implicate, apreciind că a sosit momentul ca, pentru a servi interesul superior al cetăţeanului, să uităm de micile interese şi dorinţe sau nemulţumiri nefundamentate ori ilegale, prevenind astfel probleme greu de reparat şi cu consecinţe imprevizibile”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan. 

-----------------------

UPDATE

 

Primarul Emil Boc susține că vina pentru faptul că județul Cluj nu are unde să ducă gunaoiele aparține exclusiv Consiliului Județean Cluj.

 

Boc nu lasă acuzațiile lui Seplecan NEPLĂTITE. Ce spune despre groapa de gunoi temporară

 

Până când disputa va fi rezolvată, municipiul Cluj-Napoca duce gunoaiele în Alba Iulia, costurile fiind de cinci ori mai mari. Problema este că rampa de acolo se va închide în 14 iulie, iar apoi va trebui găsită o altă rampă. Cel mai probabil, vor fi duse la Baia Mare.

 

Clujul duce gunoaiele în alt județ, pe DN1 E60, cu camioanele, pentru că autoritățile BÂJBÂIE. Să nu ajungem ca la Napoli

Comentarii Facebook