Bechtel "recidiveaza" ! Acum nu respecta procedurile legale de concediere colectiva- VIDEO

In urma controlului efectuat de ITM Cluj a rezultat ca Bechtel nu a respectat procedura legala de concediere colectiva in privinta consultarii si a informarii celor doua sindicate de la Autostrada Transilvania.

 

Bechtel a recidivat, asadar, dupa ce la inceputul lunii februarie, ITM Cluj a constatat ca reprezentantii companiei americane incearca sa faca disponibilizari mascate, declarand muncitorii ca fiind necorespunzatori profesional. In urma anchetei ITM Cluj, Bechtel a renuntat la aceasta varianta si a anuntat concedieri colective

 

Sindicatele au facut, insa, o sesizare cu privire la aceste concedieri si au depus-o la ITM Cluj. Inspectorii au demarat in 15 martie un nou control pentru a verifica modul in care se fac concedierile  la Bechtel.

 

Astfel, acestia au constatat ca, desi Bechtel avea obligatia de a furniza informatii relevante cu privire la criteriile de disponibilizare, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere, compania americana nu a furnizat aceste informatii , iar sindicatele nu au putut, din aceasta cauza, sa faca propuneri angajatorului pentru diminuarea concedierilor colective. In acelasi timp, insa, Bechtel a hotarat sa trimita in somaj tehnic 957 de angajati. 

 

Potrivit raportului intocmit de ITM Cluj, Bechtel a eliminat din textul initial al minutei in care era prezentata consultarea cu sindicatele trei categorii de informatii initiale:

 

1. "solicitari ale sindicatului pentru ca angajatorul sa detalieze cea mai importanta masura propusa pentru continuarea activitatii si anume aceea de a se construi 10 km de autostrada cu un numar de 300 de salariati"

 

2. "din consultarile purtate in data de 10 .02.2010 se desprinde concluzia angajatorului ca exista o legatura directa intre deschiderea finantarii pe anul 2010 si intentia de concediere colectiva, in sensul in care aceasta ar putea fi stopata in mod unilateral de catre angajator, daca ar exista garantii de finantare a constructiei autostrazii in continuare

 

3. "au fost eliminate si sustinerile reprezentantului CNADNR cu privire la plata restantelor pana in aprilie 2010 si deschiderea finantarii incepand cu aceiasi luna pentru anul in curs. 

 

Prin urmare, ITM Cluj a constatat:  "concedierea colectiva initiata de SC Bechtel SRL nu a respectat pocedura impusa de lege" aceasta continand vicii care pot atrage anularea ei de catre instantele de judecata"

 

Citeste si articolul


ITM Cluj: Bechtel mascheaza disponibilizari colective- VIDEO

Comentarii Facebook