ITM Cluj: Bechtel mascheaza disponibilizari colective

Controlul efectuat de ITM Cluj la Bechtel a scos la iveala faptul ca firma americana a incercat sa evite disponibilizarile colective atunci cand a dat afara 60 de angajati pe criteriul necorespunderii profesionale.

 

Asta intrucat Bechtel nu a respectat mai multe norme in vigoare existente. Mai intai, criteriile pe baza carora cei 60 de angajati au fost evaluati nu sunt conforme cu standardele ocupationale.  



Directorul ITM Cluj, Emilian Rosca: "inscrisurile, prezentate ITM Cluj la control pentru verificarea modului in care au  fost  evaluati  cei 60 de salariati,  constituie o procedura ad-hoc care nu face vorbire despre continutul standardelor ocupationale si nici nu se raporteaza la acestea. De exemplu, stabilirea ca si criteriu de corespundere profesionala, a obtinerii in urma evaluarii a unui punctaj de 7 din 10 este pur arbitrar, situandu-se in afara cadrului legal".


Bechtel a mai reusit si alte "performante", evaluand niste muncitori in lipsa: "Au fost descoperite dosare de evaluare incomplete. Bechtel Sucursala Cluj-Napoca nu a prezentat dovada comunicarii catre unii salariati a convocarii pentru evaluare cu toate ca din lucrarile Comisiei de evaluare rezulta ca acestia au fost evaluati in ...lipsa!", sustine directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj (ITM) Emilian Rosca.

In plus, compania Bechtel a incercat sa evalueze muncitorii dandu-le intrebari mult mai dificile decat prevedea munca pe care acestia o faceau si folosind teste de intrebari la job-uri pentru care, de obicei, se dau probe practice.

"Nici nu se poate imagina ca femeia de serviciu nu corespunde profesional din cauza faptului ca nu cunoaste cu precizie cate sortimente de mopuri exista pe piata sau lungimea scarilor de curatenie", a declarat directorul ITM Cluj Emilian Rosca.

Prin urmare, Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj a ajuns la concluzia ca "este evident faptul ca angajatorul, care disponibilizeaza in acest fel  60 de salariati, nu urmareste decat mascarea unei proceduri de concediere colectiva in concedieri pentru motive care tin de persoana salariatilor, in speta pentru necorespundere profesionala(...) Intregul lot de muncitori disponibilizati sub temeiul necorespunderii profesionale este evaluat conform unei proceduri care nu respecta normele legale referitoare le efectuarea procedurii concedierii din motive de necorespundere profesionala".

ITM Cluj nu poate sa anuleze decizia de concediere a celor 60 de angajati, singura abilitata sa fac acest lucru fiind instanta. Prin urmare, ITM Cluj a cerut Bechtel sa intocmeasca o procedura de evaluare prealabila a lucratorilor in cazul in care se impune concedierea acestora din motive de necorespundere profesionala si sa respecte dispozitiile legale in aceste cazuri de concedieri.

Comentarii Facebook