Noaptea minții! La cât au ajuns cazările la Untold, TIFF sau Electric Castle: ”Mai bine dormim în cort!”


Festivalierii care ajung la Cluj-Napoca în această vară trebuie să se aștepte la prețuri piperate în ceea ce privește cazăprile. Mulți au făcut rezervări cu 300 de lei pe noapte, dar sunt și oameni care plătesc chiar 3.000 de lei.

Nicușor Iancu este din Timișoara și vine vara la Cluj-Napoca, la festivalul Untold. Acum nu are încă o cazare, pentru că proprietarii de apartamente preferă grupurile de turiști.

Nicușor Iancu: ”Am primit oferte pentru apartamente chiar și la 2.500 - 3.000 de lei. Eu mă așteptam la maximum 1.500, să zic așa. Oamenii s-au organizat și tot fac grupuri pentru cazări, dar de cele mai multe ori, anunțurile au în descriere ceva de genul că locația e la 5 minute de festival. Și când vezi locatia, e de fapt la 10 kilometri”.

În zona semicentrală din Cluj-Napoca, un apartament decomandat, cu două dormitoare, două băi și un living room, în care pot locui cinci persoane, poate fi închiriat și cu 12.000 de lei, timp de patru zile, în perioada festivalurilor. Prețurile diferă în funcție de zona în care este situat apartamentul, dar și de confortul oferit.

Andrei Szentmiklosy, agent imobiliar: ”Prețurile pentru o cameră, pe noapte, variază între 100 și 300 de lei, în funcție de nivelul de confort, dar în timpul festivalurilor, în funcție de popularitatea lor, costul poate ajunge chiar și la 3.000 de lei pe noapte pentru un apartament. În blocurile construite înainte de anii '90 sunt proprietari care cer 400 de euro pe lună pentru două camere și 600 de euro pe lună pentru 3 camere, iar în perioada festivalurilor, cer chiria pentru întreaga lună”.

În plus, sunt și proprietari care închiriază în regim hotelier. Călin este unul dintre ei. Pentru cele trei luni de vară, din cinci apartamente, are deja patru rezervate, iar acum amenajează încă două.

Cătălin Cîmpeanu, constructor: ”Noi închiriem, în perioada Untold-ului, cu 1.400 de euro pentru întregul festival. Oferim cinci nopți în loc de patru, cât durează festivalul, pentru un apartament cu două dormitoare, living și bucătărie, adică un maxim de cinci persoane. În aceeași perioadă, același apartament se închiriază cu 300 de lei pe noapte, în medie”.

Pe un site de închirieri în regim hotelier, mai sunt câteva camere disponibile, pentru două persoane, la o distanță de trei kilometri de locația festivalurilor. Prețul pornește de la 2.470 de lei pentru patru nopți și poate ajunge la 6.700 de lei, în funcție de nivelul de confort.

Sursa: Euronews.ro

Comentarii Facebook