Un an de durere, oraşe devastate, familii distruse și mii de suflete care și-au găsit sfârșitul. Ce s-a întâmplat în cele 12 luni de război în Ucraina


Un an de durere, un an de război, un an de când zeci de mii de familii s-au destrămat. Mamele, cu cei mici în brațe și sufletele frânte au luat calea păcii, și-au lăsat soții să lupte i au plecat spre locuri pe care nici măcar nu le cunoșteau. 

Sunt milioane de lacrimi vărsate şi de clipe în care dorul pur şi simplu le-a tăiat respiraţia. Azi, vineri, 24 februarie, la un an de la izbucnirea războiului, au rămas oraşe devastate, familii distruse şi mii de morţi, iar liderului de la Kremlin nu pare să îi pese nicio secundă de durerea provocată semenilor săi. 

24.02.2022. Putin anunţă „operaţiunea specială”

Vladimir Putin: „Am decis să lansez o operaţiune militară specială. Scopul ei este protejarea cetăţenilor care, de opt ani, a suferit de peurma abuzurilor şi genocidului regimului de la Kiev

Volodimir Zelenski: „Azi, Rusia a declanşat invazia sa asupra Ucrainei

Explozii la Kiev, Harkov şi Odesa, Insula Șerpilor este ocupată de ruși

9.03.2022. Ruşii atacă Maternitatea din Mariupol 

Martie va deveni cea mai sângeroasă lună a războiului pentru civilii ucraineni: videoclipurile, filmate de ocupanţii înşişi, arată scene de distrugere şi jaf la scară largă. În această lună, Mariupolul este bombardat și sute de civili își pierd viața

1.04.2022. Lumea descoperă atrocităţile de la Bucha

Vezi și: Fotografie dramatică din orașul ucrainean Bucea. Copil lângă mormântul mamei - FOTO

17.05.2022. Rezistenţa de la Azostal este înfrântă

Supus unui asediu al armatei din martie, acest oraş industrial care oferă acces la Marea Azov este bombardat sistematic până când este redus aproape în întregime la ruine. Ultimii luptători ai regimentului Azov, adăpostiţi de subsolurile oţelăriilor din Azovstal, se predau în cele din urmă după săptămâni de lupte.

21.09.2022. Rusia începe mobilizarea parţială

Proteste masive la Moscova. Putin anunță mobilizare.

8.10.2022. Podul dintre Crimeea şi Rusia este distrus

O explozie deteriorează podul peste strâmtoarea Kerci care leagă Crimeea de Rusia. Acest atac este o lovitură pentru Vladimir Putin, care inaugurase personal podul cu mare pompă în 2018, pentru a pecetlui anexarea Crimeei de către Rusia, decretată cu patru ani mai devreme.

12.11.2022. Oraşul Herson este eliberat

Rusia ordonă retragerea trupelor sale din oraşul Herson, la finalul contraofensivei ucrainene care şi-a adus soldaţii pe malul fluviului Nipru. Este, fără îndoială, una dintre cele mai importante victorii ale armatei ucrainene de la începutul războiului. Iar şocul este cu atât mai mare pentru armata rusă cu cât această retragere vizează capitala uneia dintre regiunile care fuseseră ataşate oficial Rusiei cu două luni mai devreme. Cu toate acestea, aprovizionarea oraşului devenise imposibilă pentru forţele ruse, care au jefuit Herson înainte de a-l abandona.

21.12.2022. Zelenski este primit la Casa Albă

Pe măsură ce iarna face orice avans militar mai dificil, Rusia continuă să distrugă instalaţiile electrice ucrainene cu rachete, cufundând milioane de oameni în frig şi întuneric. Luptele s-au concentrat asupra orăşelului Bahmut, unde grupul Wagner a condus majoritatea atacurilor cu preţul a mii de morţi, unii recrutaţi din închisorile ruseşti. Făcând prima sa vizită în străinătate de la începutul războiului, Volodimir Zelenski a mers la Washington unde a fost primit de Joe Biden la Casa Albă, înainte de a ţine un discurs în Congresul american.

25.01.2023. Germania aprobă trimiterea de tancuri în Ucraina

Forţele ruse au capturat Soledar, lângă Bahmut, unde s-au dus lupte de luni de zile. Dezbaterile s-au intensificat cu privire la livrările de arme mai sofisticate şi mai grele din partea ţărilor occidentale: bateriile americane Patriot şi tancurile de luptă germane, americane, britanice sau franceze.

20.02.2023. Joe Biden este primit de Zelenski la Kiev

Președintele SUA Joe Biden a anunţat, în cursul unei vizite neanunţate efectuate la Kiev, asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de dolari.


Comentarii Facebook