VIDEO - Mariupol, orașul ucrainean unde armata rusă „a pictat un tablou sumbru al vieții și al morții”


Viceprimarul orașului Mariupol, din sudul Ucrainei, spune că oamenii care au supraviețuit trăiesc acum în „condiții medievale”, după o săptămână de bombardamente continue.

Printr-o conexiune video neclară, viceprimarul Mariupolului a transmis miercuri, 9 martie, un mesaj prin care a descris un tablou sumbru al vieții și al morții, „pictat” de ruși în interiorul orașului său asediat.

Forțele ruse au înconjurat Mariupol în urmă cu o săptămână. De atunci, au bombardat orașul „în mod continuu”, a spus Sergii Orlov, într-un apel cu  trustul media The Guardian.

Au folosit aviația, artileria, mai multe lansatoare de rachete și alte tipuri de arme despre care nici măcar nu știm. Acest lucru nu este pur și simplu perfid, este o crimă de război și un genocid pur”, a spus el.

„Vladimir Putin vrea să-și însușească orașul (Mariupol) indiferent de costul uman”

Orlov a scos o listă de ținte civile despre care a spus că au fost până acum „anihilate” de armata rusească. Acestă listă include numeroase case rezidențiale, maternitatea nr. 9 a lui Mariupol, cu 600 de paturi, clădirea principală a serviciilor administrative ale orașului și uriașa fabrică metalurgică Avostal a orașului – cândva locul de muncă a 11.000 de oameni.

Viceprimarul Mariupolului a mai spus că 1.170 de oameni au fost uciși. Miercuri, 9 martie, muncitorii municipali au îngropat 47 de victime într-o groapă comună.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE! Cadavrele soldaților și civililor din Mariupol, Ucraina, coborâte în gropi comune

Nu i-am putut identifica pe toți (decedații)”, a spus Orlov. Mesajul de la Moscova a fost înfricoșător de clar, a sugerat: „Putin intenționează să distrugă Ucraina pentru a putea avea Ucraina fără ucraineni, iar acest lucru îl demonstrează prin miile de civili pe care armata lui o atacă”.

„Obiectivele lui Putin merg într-un ritm terifiant”

Obiectivele lui Putin”, a spus el, „merg într-un ritm terifiant”. Orașul a petrecut ultimele opt zile fără căldură, energie electrică și gaz. Rușii care au rămas parcați în tancuri și vehicule blindate la periferia de coastă a Mariupolului au bombardat toate cele 15 linii electrice, a spus Orlov. Luni, 7 martie, au aruncat în aer racordul de gaz.

Am trimis o echipă de muncitori să repare linia. Rușii i-au bombardat imediat. Au nevoiți să plece și să renunțe la lucrări”, a mai spus viceprimarul.

Civilii rămași în oraș trăiesc în „condiții medievale” 

În consecință, cei 400.000 de locuitori ai orașului trăiesc acum în „condiții medievale”, de neconceput, având în vedere orașul înfloritor și modern care are Mariupolul acum câteva săptămâni, a mai declarat Orlov.  

Singurul mod în care civilii pot găti acum este pe foc deschis. Oamenii se bat pentru lemne de foc și se bucură atunci când începe să ningă. Pentru ei zăpada înseamnă că au ceva de băut

Mariupol este unul dintre numeroasele orașe ucrainene în care Rusia a promis că va deschide așa-numitele coridoare umanitare. Realitatea a fost inversă”, a spus Orlov. „În ultimele cinci zile, Rusia a bombardat traseul convenit, iar unele porțiuni ale coridorului umanitar erau minate. Acesta a înființat un nou punct de control, a susținut el, făcând imposibilă evacuarea către Zaporizhzhia – un oraș aflat sub control ucrainean”, a mai adăugat acesta.

Viceprimarul a estimat că aproximativ 200.000 de oameni au vrut să iasă din Mariupol. Autoritățile au reușit să scoată doar aproximativ 2.000 până la 3.000 de locuitori pe zi, a spus el, într-o flotă deteriorată de 21 de autobuze municipale. Rușii au vizat punctele de evacuare ale coridorului, astfel, cetățenii au fost reticenți când a venit vorba de escortarea lor în orașul vecin. 

Comentarii Facebook