Rusia acuză o tânără rănită în timpul bombardamentelor de la maternitatea din Mariupol că ar fi, de fapt, o actriță plătită


Rusia se folosește de platformele de social media pentru a răspândi informații false, iar aceasta este cea mai recentă dovadă: una dintre femeile însărcinate rănite în atacul asupra maternității și spitalului de copii din Mariupol a fost acuzată că și-ar fi înscenat prezența acolo și că ar fi de fapt o actriță plătită, acuzații care s-au dovedit false.

Când Ucraina a acuzat avioanele de război rusești că au bombardat maternitatea și spitalul de copii de la Mariupol pe 9 martie, Moscova a susținut inițial că unitatea a fost atacată deoarece era un avanpost al forțelor armate ucrainene, fără personal medical si pacienți.

Cu toate acestea, instituțiile de presă internaționale, precum AP, au publicat ulterior o fotografie cu o femeie blondă însărcinată, îmbrăcată în pijama, înfășurată într-o pătură murdară, cu sânge pe față coborând o scară distrusă a spitalului, indicând că într-adevăr erau civili la acel spital. Imaginea gravidei, fotografiată ulterior în fața clădirilor distruse, s-a răspândit pe scară largă, devenind un simbol al atacului asupra spitalului.

gravidă mariupol 2.PNG

Rusia lansează informații neadevărate în mediul online

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a postat joi, 10 martie, o fotografie pe Twitter, în care o acuză pe femeia însărcinată că este o „actriță”, specializată în a se prezenta drept victimă în diverse incidente.

De fapt, a jucat rolul a mai multe femei însărcinate în serialul” de la spitalul Mariupol, a scris în acea postare ambasada Rusiei în Marea Britanie. Misiunea diplomatică susține că fotografia cu tânăra rănită imediat după bombardamentul de la Mariupol a fost făcută de Evgeniy Maloletka, un fotojurnalist și regizor independent care a documentat războiul din Ucraina de la început și este considerat un „provocator” de către Rusia.

gravidă mariupol 1.jpg

Ambasada Rusiei nu a menționat însă mulți alți fotografi, printre care și Mstyslav Chernov, fotojurnalist AP, care a publicat și el fotografii cu gravida rănită la spitalul din Mariupol.

Femeia însărcinată rănită care apare în fotografii a fost identificată ulterior drept Marianna Podgurskaya, potrivit unui fotojurnalist care a surprins-o printre dărâmături la spitalul din Mariupol. Podgurskaya este un blogger de beauty foarte cunoscută în Mariupol.

Într-o fotografie postată pe Instagram în urmă cu o săptămână, Podgurskaya își arată burtica de gravidă și alege haine pentru viitorul bebeluș. Fotografia o arată și pe Podgurskaya care locuiește în Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei care este asediat de forțele ruse. Multe alte fotografii anterioare au documentat și sarcina ei, arătând astfel că aceasta nu este o actriță care înscena sarcina.

Postarea Ambasadei ruse a fost ștearsă de Twitter

Câteva ore mai târziu, Twitter a șters postarea Ambasadei Ruse despre Podgurskaya, invocând „încălcarea regulilor Twitter, în special a politicii sale privind ura și abuzul prin negarea evenimentelor violente”.

În timp ce afirmațiile ambasadei au fost dezmințite de mai mulți jurnaliști, contul de Instagram al lui Podgurskaya, care are aproape 50.000 de urmăritori, a fost asaltat cu mesaje de ură, cea mai mare parte a lor fiind în rusă.

Unii utilizatori au acuzat-o că a participat la o „ședință foto falsă”, „nerușinată”, în timp ce alții au îndemnat-o să „rămână puternică”. Susținătorii tinerei au lăsat în comentarii și emoji-uri cu inimă albastră și galbenă, culorile drapelului ucrainean, și emoji-uri cu floarea soarelui, care au devenit un simbol al rezistenței ucrainene, conform Elle.ro


Comentarii Facebook