VIDEO/FOTO - Imagini cu evacuarea luptătorilor răniți din uzina Azovstal. Separatiștii proruși vorbesc despre un schimb de prizonieri


Agenția de presă Truha a publicat o filmare făcută în momentul evacuării luptătorilor răniți de la oțelăria Azovstal din Mariupol, estul Ucrainei, în baza acordului de încetare a focului și de creare a unui coridor umanitar anunțat de Ministerul rus al Apărării. Soldații urmau să fie duși la un spital din Donețk, regiune controlată de trupele separatiste proruse

Filmarea a fost postată luni, 16 mai, în jurul orei 21:20. În imagini se văd militari, corturi de campanie și o ambulanță care preia o persoană rănită. 

Potrivit declarițiilor anterioare ale reprezentanților luptătorilor ucraineni, în buncărele oțelăriei Azovstal sunt aproximativ 600 de răniți. Cel puțin 60 dintre aceștia sunt în stare foarte gravă, aceștia au fost primii evacuați. 

p1.PNG

p2.PNG

A avut loc un schimb de militari ucraineni grav răniți cu prizonierii de război ruși”, a spus Alexandr Hodakovski, comandantul batalionului Vostol din autointulata Republică Populară Donețk, a relatat Donbass News. Potrivit acestuia, decizia schimbului de soldați între cele două părți a fost luată „la cel mai înalt nivel”, a delcarat consilierul președintelui Ucrainei, Oleksii Arestovici, citat de ziarul ucrainean Gazeta

O clarificare ar urma să vină de la Kiev. „Nu pot să comentez situația, președintele va face o declarație pe această temă”, a mai spus acesta. 

Mesajul regimentului Azov înainte de evacuarea răniților 

Denis Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, batalion ai cărui militari se află încă în interiorul uzinei din Mariupol, a transmis, pe canalul oficial de Telegram folosit de luptători, un mesaj în care spune că „timp de 82 de zile, am executat ordinul, în ciuda tuturor dificultăților, am obligat forțele copleșitoare ale inamicului să se retragă și am permis armatei ucrainene să se regrupeze, să antreneze mai mult personal și să primească un număr mare de arme din țările partenere”.

„Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată a Comandamentului Militar Suprem și speră în sprijinul poporului ucrainean”, a mai transmis Azov, fără să precizeze în ce constă această decizie. Cel mai probabil este vorba de acordul de evacuare a soldaților grav răniți, potrivit suspilne.media.


Comentarii Facebook