Cum acționau afaceriștii de la Bismobil Kitchen, care au păgubit zeci de români. Au fost depuse 55 de plângeri și de cetățenii Republicii Moldova


Noi detalii ies la iveală în cazul afacerii Bismobil Kitchen! Amintim că la începutul lunii ianuarie, Știri de Cluj a publicat o anchetă potrivit căreia sute de oameni au rămas fără mii de euro și fără bucătării, prejudiciul fiind de sute de mii de euro, după ce magazinele Bismobil Kitchen din toată țara au fost închise. După ce Mihail Șaran, fondatorul companiei, a fost arestat pentru 20 de zile, când încerca să fugă din Republica Moldova, oamenii legii au constatat că „ar fi înșelat mai mulți clienți care comandaseră produsele companiei”. Peste 55 de plângeri au fost depuse de cetățeni ai R. Moldova, prejudiciul se ridică la circa 8 milioane de lei (MD). 

55 de plângeri depuse de cetățeni ai R. Moldova și un prejudiciu de circa 8 milioane de lei (MD)

Până miercuri, 25 ianuarie, pe numele companiilor care activau sub umbrela „Bismobil Kitchen” au fost depuse în Republica Moldova nu mai puțin de 55 de plângeri ale persoanelor care se consideră păgubite și care reclamă un prejudiciu de circa 8 milioane de lei (MD), notează Ziarul de Gardă

Și împotria firmelor din România ale brandului „Bismobil”, până la mijlocul lunii ianuarie curent, au fost depuse 54 de plângeri, iar în 15 cazuri era deja începută cercetarea penală pentru înșelăciune, a informat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) la solicitarea Știri de Cluj.

Datele publice arată că Mihail Șaran este fondator sau cofondator la nu mai puțin de nouă firme și în R. Moldova. Compania mamă, „Bismobil” SRL, a fost înființată în R. Moldova în 2012, iar Șaran figurează ca unic proprietar și administrator. Aceleași informații publice arată că în 2021 firma declara pierderi de 750 de mii de lei, la vânzări de circa 5 milioane de lei. Celelalte companii afiliate cu brandul „Bismobil” au fost fondate recent, în anii 2020 sau 2021, iar la majoritatea dintre ele Șaran este asociat cu alte persoane, multe dintre ele angajate în cadrul companiilor care activau sub umbrela brandului „Bismobil”. În toate aceste firme Mihail Șaran deține cea mai mare cotă parte. Acesta deține cota parte majoritară și în cadrul companiei „BK Corporation”, fondată în 2021, care, la rându-i, a participat la fondarea altor șase firme. De obicei, în ultimii ani, contractele cu clienții pentru comercializarea bucătăriilor erau semnate din numele acestor companii și nu din numele firmei „Bismobil” SRL, scrie presa din Republica Moldova.

Cum acționau afaceriștii de la Bismobil Kitchen? Showroom-uri în mai multe țări și oportunitatea de a investi 

Bismobil era o firmă de concept și vânzări, iar producția se făcea la fabrici subcontractate, care preluau proiectul și se ocupau de producție, livrare, instalare, lucru confirmat chiar de la administratorul firmei „Bismobil Kitchen” din Belgia, Dumitru Marian. Potrivit acestuia compania avea vânzări bune și a ales să investească bani în dezvoltarea companiei (a showroom-urilor, n.r..)”. Așadar, Bismobil lua banii de la clienți pentru bucătăriile care nu mai ajungeau la clienți, prin intermediul zecilor de showroom-uri deschise atât în România, cât și în Republica Moldova. Mihail Șaran avea un plan ambițios, să deschidă „1000 de showroom-uri în toată Europa”. 

Datele de pe site-ul „Bismobil Kitchen” arată că, dacă în 2012, anul înființării, compania avea numai patru membri, în 2022 echipa număra peste 400 de membri și avea mai mult de patru mii de bucătării instalate, cu showroom-uri în R. Moldova, România, Bulgaria, Spania, Rusia, Italia sau Belgia. „Pentru a aduce bucătăria mult visată în casele a cât mai multor familii, am setat un plan ambițios: să deschidem peste 1000 de showroom-uri în toată Europa, până în 2030”, este menționat pe site-ul companiei din R. Moldova. 

Prin intermediul „Bismobil-Invest”, Șaran le propunea oamenilor să-și investească banii „pentru ca noi să avem posibilitatea să ne extindem rapid. Noi creștem, crește profitul companiei, pe care îl împărțim corect cu tine. Obții venit pasiv și cotă parte dintr-o afacere internațională”, se menționează în mesajul companiei. Suma minimă care trebuia investită era de 40 de mii de euro, iar compania susținea că investițiile urmau să fie recuperate în „12-18 luni”, cu o „cotă a venitului anual între 30 și 60%”. Platforma anunța pe site că ar fi avut deja peste 60 de investitori. „Cu o investiție de 40 000 de euro devii coproprietarul unui showroom Bismobil Kitchen”, este un alt mesaj, cu care se promova platforma de investiții a „Bismobil”. 

Investitor: „Dacă vom fi abili, vom descoperi că s-a pus umărul serios la falimentare de terți”

Era o idee de afacere foarte bună. Și realistă. Pot să vă spun sincer că nu am recuperat toată investiția. Acum că există dosar penal pe Șaran, sunt șanse minime să recuperăm ceva”, admite investitorul. „Impresia mea este că, pe lângă faptul evident că a fost un management defectuos, care este prima cauză a acestui eșec, dacă vom fi abili, vom descoperi că s-a pus umărul serios la falimentare de terți. Este o ipoteză a mea. Acum vedem ce informații dau organele de drept”, a explicat Anatolie Marchevici, unul dintre investitorii Bismobil, pentru zdg.md. 

Citește toate materialele despre acest subiect:

Comentarii Facebook