Papa Francisc despre relațiile dintre persoanele de același sex: „A fi homosexual nu este o crimă. Toți suntem copii ai lui Dumnezeu”


A fi homosexual nu este o crimă”, a spus Papa Francisc în timpul unui interviu exclusiv acordat marți pentru The Associated Press.

Suveranul Pontif a recunoscut că episcopii catolici din unele părți ale lumii susțin legi care incriminează homosexualitatea sau discriminează comunitatea LGBTQ. El însuși s-a referit la această problemă în termeni de „păcat”. „Acești episcopi trebuie să aibă un proces de convertire”, a spus el.

Comentariile lui Francisc sunt primele rostite de un papă despre astfel de legi, dar sunt în concordanță cu abordarea sa generală față de comunitatea LGBTQ și cu credința că Biserica Catolică ar trebui să accepte pe toată lumea și să nu discrimineze.

Citește și: Declarația revoluționară a Papei Francisc: Parteneriate civile pentru persoanele de același sex. Sunt copiii lui Dumnezeu!

Aproximativ 67 de țări sau jurisdicții din întreaga lume incriminează actele sexuale consensuale între persoane de același sex, dintre care 11 pot sau impun pedeapsa cu moartea, potrivit The Human Dignity Trust, care lucrează pentru a pune capăt unor astfel de legi. Catalogând astfel de legi ca fiind „nedrepte”, Francisc a spus că Biserica Catolică poate și ar trebui să lucreze pentru a le pune capăt. „Toți suntem copii ai lui Dumnezeu și Dumnezeu ne iubește așa cum suntem și pentru puterea cu care lupă fiecare dintre noi pentru demnitatea noastră”, a spus Papa. Remarcile Papei Francisc vin înaintea unei călătorii în Africa, unde astfel de legi sunt comune așa cum sunt în Orientul Mijlociu

Papa Francisc: „Nu este o crimă. Da, dar este un păcat”

Problema nu fusese niciodată ridicată într-un interviu, dar Papa Francisc a răspuns de bunăvoie, citând chiar și statisticile despre numărul de țări în care homosexualitatea este incriminată. Suveranul Pontif a spus că trebuie să existe o distincție între o crimă și un păcat în ceea ce privește homosexualitatea. „Nu este o crimă. Da, dar este un păcat”, a spus el. „Bine, dar mai întâi să facem distincția între un păcat și o crimă

Papa Francisc a fost criticat de comunitatea catolică LGBTQ pentru un decret din 2021 al biroului de doctrină al Vaticanului, care spunea că biserica nu poate binecuvânta uniunile între persoane de același sex.

În 2008, Vaticanul a refuzat să semneze o declarație a ONU care solicita dezincriminarea homosexualității, spunând că textul a depășit limitele inițiale ale discuției. Într-o declarație de la acea vreme, Vaticanul a cerut țărilor să evite „discriminarea nedreaptă” împotriva homosexualilor și să pună capăt pedepselor împotriva lor.

Sursa foto: The Associated Press

Comentarii Facebook