Sucurile carbogazoase dulci produc schimbări la nivelul creierului

 

Consumul regulat de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr generează schimbări profunde la nivelul creierului, spun oamenii de ştiinţă; un studiu arată că acest obicei duce la hiperactivitate şi afectează sute de proteine din creier.

 

Modificările observate sunt asemănătoare cu cele constatate în cazul unor boli grave, printre care cancer şi maladia Alzheimer.

 

Deşi cercetările au fost realizate pe animale de laborator (şobolani), cercetătorii australieni de la Universitatea Macquarie din Sydney spun că rezultatele sunt aplicabile şi la om şi demonstrează că o alimentaţie bogată în zahăr are consecinţe ce se extind dincolo de sănătatea fizică.

 

„În majoritatea societăţilor de tip occidental, există o creştere alarmantă a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr. În cazul multor adulţi, aceste băuturi reprezintă o proporţie substanţială din aportul lor zilnic de calorii. Cercetările noastre sugerează că un consum pe termen lung de băuturi îndulcite cu zahăr, în loc de apă, poate determina schimbări durabile ale comportamentului şi modificări chimice profunde în creier", spune Jane Franklin, unul dintre autorii studiului.

 

Ea recomandă ca, în caz de sete, oamenii să bea apă, nu astfel de sucuri, iar acestea să fie consumate doar ocazional şi cu moderaţie.

 

Atac de inimă, diabet, exces de greutate, fragilitate a oaselor, cancer de prostată şi pancreas, slăbiciune musculară şi paralizie sunt câteva dintre posibilele consecinţe ale unui aport mare de sucuri cu conţinut ridicat de zahăr.

 

Însă acest studiu australian s-a concentrat asupra creierului, un organ care are şi el de suferit de pe urma consumului excesiv de zahăr.

 

Comparând şobolanii care băuseră, timp de o lună, apă îndulcită cu zahăr (cu un conţinut de zahăr similar cu cel al băuturilor carbogazose dulci) şi şobolanii care băuseră apă simplă, s-a constatat că animalele care băuseră apă cu zahăr deveniseră hiperactive, iar examinarea ţesuturilor dintr-o singură zonă a creierului a arătat că avuseseră loc modificări ale nivelului a aproape 300 de proteine.

 

Mai multe pe Descopera.ro.

Comentarii Facebook