Sistem de alerta a populatiei in cazul rapirii unui copil!


Un sistem de alerta a populatiei in cazul rapirii sau disparitiei unui copil urmeaza sa fie implementat si in Romania. Proiectul face parte din sistemul CALLERT (Child Call Alert), folosit in Uniunea Europeana.

Sistemul este coordonat de Inspectoratul General al Politiei Romane, in parteneriat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual "FOCUS". Aceste organisme deruleaza Campania de Informare "ALERTA RAPIRE COPIL" - Mecanismul national de actiune in caz de rapire a copiilor sau disparitie in care viata acestora poate fi pusa in pericol.

"Campania are ca principal scop prezentarea publicului larg a mecanismul roman de alerta a populatiei in cazul rapirii sau disparitiei unui copil in imprejurari in care viata sau sanatatea ii sunt puse in pericol. (...) Acestea pot sa ofere posibilitatea oricarei persoane care detine o informatie ce ar putea sa ajute la gasirea copilului rapit sau disparut, care a observat copilul sau suspectul, sa informeze imediat autoritatile la numarul unic pentru apeluri de urgenta", se arata intr-un comunicat de presa al IPJ Cluj.

Proiectul CALLERT (Child Call Alert), este un proiect co-finantat de Comisia Europeana in anul 2009, iar Romania este singura tara intrata in ultimul val in Uniunea Europeana, care implementeaza acest mecanism unic de ALERTa.

Alaturi de alte state, care au deja acest mecanism functional la nivel national, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Olanda, Franta, Grecia,  Romania, prin Politia Romana, impreuna cu partenerii sai, Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual "FOCUS" a reusit sa implice activ in implementarea, lansarea si dezvoltarea acestui mecanism, 45 de parteneri, care se vor folosi de toate mijloacele pe care le au la dispozitie in vederea unei diseminari cat mai rapide si in medii cat mai eterogene a informatiilor cu privire la alerta si la copilul aflat in pericol, atunci cand mecanismul va deveni operational.

Comentarii Facebook