Scoala din Suceagu se inchide. Elevii vor fi adusi zilnic 20 de km la un liceu de fite din Cluj-Napoca

Noua elevi de la scoala cu clase I - IV din satul Suceagu, comuna Baciu, vor fi mutati din septembrie la liceul "Onisifor Ghibu" din Cluj-Napoca. Unitatea de invatamant din satul Suceagu va fi inchisa si elevii vor face 20 de km pe zi pentru a veni la scoala.

Copiii vor fi adusi in fiecare zi la scoala cu un microbuz special, cu toate ca puteau fi mutati la scolile din Mera sau Baciu, situate la cativa km de satul Suceagu. Astfel, ei vor veni aproximativ 20 de km, pana la Cluj-Napoca, si vor face zilnic pe drum circa o jumatate de ora.

"Este o noua mostra ca aceasta comasare se face fara cap. Nu se poate sa muti noua copii 20 de km, cand exista scoala la indemana lor, la cativa km de scoala veche. Probabil ca se incearca salvarea unei clase de la Onisifor Ghibu, care altfel se desfiinta pentru ca erau prea putini elevi", a declarat pentru Stiri de Cluj.ro, Lucia Cojocaru, presedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj (SLIPC). 

Cojocaru sustine ca o situatie controversata este intalnita si la scoala David Prodan, unde elevii vor fi mutati in centru la Colegiul National "George Baritiu", si "scoala din Iris, de langa Clujeana, va fi desfiintata practic. Ce se va intampla cu aceste unitati unde s-a investit in ultimii ani. Au fost montate geamuri termopan si facute dotari, iar acum se decide ca vor ramane in paragina".

Sindicalistii sustin ca la un calcul facut de ei este mai ieftin sa duci un profesor intr-un sat la elevi, decat sa ii duci pe ei cativa kilometri pana la o alta scoala. "Foarte multi se vor lasa se scoala pentru ca nu isi permit sa mearga atata. Au fost copii care nu s-au dus la scoala cu saptamanile pentru ca microbuzul era stricat. Vor aparea cazuri de abandon acum cand 21 de scoli din tot judetul vor fi comasate", a mai spus Lucia Cojocaru.

Inspectorul general scolar, Anca Hodorogea, a declarat in repetate randuri ca aceasta comasare trebuie facuta deoarece multe unitati de invatamant nu pot sa isi asigure finantarea avand un numar prea mic de elevi.

Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj (ISJ) a decis saptamana trecuta ca 21 de scoli din judetul Cluj vor fi comasate si 549 de posturi de profesori vor fi desfiintate. In municipiul Cluj-Napoca urmeaza sa fie comasate din luna septembrie 3 scoli si 4 gradinite.

Comentarii Facebook