O mie de clujeni au fost trimisi in somaj tehnic de la inceputul lunii februarie

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) a primit notificari din partea unui numar de 33 de firme care isi trimit din aceasta luna angajatii in somaj tehnic.

 

Numarul total al angajatilor trimisi in somaj de aceste firme ajunge la 989. Cifra este dubla fata de cea inregistrata in luna ianuarie. Potrivit reprezentantilor ITM Cluj, in prima luna din 2010 au fost primite notificari de la 34 de firme care si-au anuntat intentia de a trimite in somaj 419 persoane.

 

"Cresterea mare de la o luna la alta este explicata prin aparitia Ordonantei de Urgenta numarul 4 din 5 februarie, care scuteste firmele de la plata contributiilor pentru angajatii trimisi in somaj tehnic", a declarat Corina Gavrilut, purtatorul de cuvant al ITM Cluj.

 

Ordonanta este valabila pana in decembrie 2010 si prevede ca "perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei".

 

Firmele sunt obligate insa sa achite lunar angajatilor 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Comentarii Facebook