Un programator din Cluj a cerut în instanță să devină „femeie”. Judecătoria Cluj i-a aprobat cererea, va avea acte noi


Proces inedit la Judecătoria Cluj. Un clujean, sau mai bine zis o clujeancă, s-a adresat instanței ca să-și schimbe documentele – numele din masculin în feminin, și la fel și sexul.

Persoana s-a adresat instanței Judecătoriei Cluj-Napoca în noiembrie 2023 împotriva Direcției de Evidență a Persoanelor și altor instituții și a solicitat încuviințarea schimbării mențiunii privind sexul înscris în actele de stare civilă ale părții reclamante, și anume din sex masculin în sex feminin, încuviințarea schimbării prenumelui purtat, încuviințarea schimbării codului numeric personal astfel încât să releve identitatea de sex feminin, obligarea instituțiilor la efectuarea mențiunilor necesare în registrul de stare civilă și obligarea acestora să-i elibereze un certificat de naștere nou, care să certifice sexul feminin, prenumele nou și codul numeric personal aferent sexului feminin, ”fără a lăsa vreun indiciu care să trădeze schimbarea mențiunilor de mai sus în urma reatribuirii de gen”.

Instanța a decis că potrivit documentelor partea reclamantă s-a născut cu sex bărbătesc. În schimb, potrivit susținerilor părții reclamante, formulate în cadrul cererii de chemare în judecată, aceasta nu se identifică cu sexul biologic atribuit la naștere. În acest sens, potrivit evaluării psihiatrice partea reclamantă prezentă ”tulburare de identitate sexuală, cu debut tardiv, Disforie de gen nespecificată și Disfuncții de identificare sexuală – Transexualitate”.

Din rapoartele de psihoterapie depuse la dosar și susținerile părții reclamante reiese că aceasta din urmă a resimțit o incongruență puternică între genul resimțit și sexul asignat la naștere „încă de la cea mai fragedă vârstă”, după cum a reținut instanța. 

Instanța a mai reținut că persoana reclamantă a început în anul 2021 tratamentul hormonal în vederea tranziției la sexul feminin. Totodată, aceasta a efectuat proceduri laser extinse pentru înlăturarea definitivă a pilozității corporale.

Instituțiile statului, obligate să-i elibereze clujencei un nou certificat de naștere, fără vreo referire la sexul biologic

În 30 aprilie, Instanța Judecătoriei Cluj-Napoca a aprobat cererea de chemare în judecată. De asemenea, instanța a încuviințat cererile părții reclamante – încuviințează schimbarea codului numeric personal al părții reclamante, astfel încât să releve identitatea de sex feminin. Obligă părțile pârâte să efectueze menţiunile necesare în registrul de stare civilă, astfel încât prenumele părții reclamante să fie cel solicitat, codul numeric personal să fie unul aparținând sexului feminin, iar sexul să fie feminin.

Obligă părțile pârâte să elibereze părții reclamante un certificat de naştere nou, care să certifice sexul feminin, prenumele nou şi codul numeric personal aferent sexului feminin, fără a lăsa vreun indiciu care să trădeze schimbarea menţiunilor de mai sus, în urma reatribuirii de gen. Decizia poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare, scrie actualdecluj.ro

Comentarii Facebook