Medicul care l-a operat pe Piersic: Starea lui e gravă! Are o infecție generalizată, probabil de la o branulă / Nu era nevoie să fie dus la Viena


Medicii de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca au explicat pe larg modul în care a fost tratat la Cluj maestrul Florin Piersic. 

Acesta a fost internat cu o infecție generalizată în sânge, în 17 aprilie, la Spitalul Militar. Probleme au ridicat cele două implanturi pe care le are, proteza de la genunchi și stimulatorul cardiac, unde s-a localizat infecția și unde nu puteau ajuta deloc antibioticele. 

Florin Piersic a fost dus în 29 aprilie la Institutul Inimii pentru a i se scoate stimulatoru. În prima fază, pentru că singurul chirurg care face această procedură, conferențiarul Horia Roșianu, era plecat în concediu s-a trecut la un tratament cu antibiotice. În ziua de Paște, o echipă de medici a trecut la scoaterea stimulatorului cardiac și a sondelor din inimă.

Florin Piersic s-a infectat cel mai probabil de la o branulă

Am fost contactat de managerul Spitalului Militar din Cluj, în urmă cu 7 zile, când mi s-a spus despre boala dânsului și despre faptul că infecția de la genunchi s-ar fi extins la nivelul inimii. Am fost rugați să îi facem o evaluare. Dânsul a ajuns la Spitalul Militar Cluj în urma unei infecții oe care a contactat-o de la, probabil, o perfuzie, o branulă care i-a fost pusă cu câteva zile înainte. Totul este probabil, pentru că nu se știe exact punctul de plecare. 

Maestrul a acuzat dureri la nivelul genunchiului, a făcut febră și a fost dus la Spitalul Militar (n.red. în 17 aprilie), unde i s-a făcut tratamentul necesar. 

Când a ajuns la noi în spital, în 29 aprilie, pentru a fi evaluat a fost văzut de ecografiști și s-a pus diagnostiocul prezenței unei infecții la nivelul sondelor de stimulare, implantate în inimă acum 15 ani. 

Nu s-a impus o intervenție chirurgicală imediată. Am evaluat situația și am considerat că după ce vom face o încărcare cu antibiotice potrivită urma să i se scoată și acele sonde din inimă”, a explicat directorul medical al Institutului Inimii, conf. dr. Adrian Molnar.

IMG_0658.JPG

Prof. dr. Adrian Molnar, director medical al Institutului Inimii din Cluj

Primul consult la Institutul clujean s-a făcut în 28 aprilie, iar în 29 aprilie maestrul a fost transferat. 

Chirurgul Horia Roșianu, cel care putea face operația, era în concediu

Conf. Horia Roșianu, singurul chirurg care putea să scoată aceste sonde din inimă, era plecat în concediu, așa că s-a așteptat revenirea acestuia și s-a continuat tratamentul cu antibiotice. 

La un moment dat am știut că va fi nevoie de extragerea acelor sonde și am așteptat ca domnul conferențiat Roșianu, care face această manoperă la noi în Institut, să revină din concediu și să facă intervenția. Nu a fost vorba despre o întârziere pentru că nu se putea face această procedură de altcineva, ci pentru că a fost mai bine să se facă o încărcare cu antibiotice, o îmbunătățire a stării generale, pentru ca procedura să se poată face în condiții de siguranță”, a mai spus Molnar.

Conf. Dr. Horia Roșianu a explicat că intervenția de scoatere a protezei din inimă, stimulatorul cardiac și cele două sonde, se poate la Cluj, de echipa lui, sau la București, la Spitalul Floreasca.

Eu eram în vacanță, în vacanța copiilor, o săptămână de vacanță în Germania. În permanență am fost ținut la curent cu situația medicală a domnului Florin Piersic. 

Mă onorează ceea ce s-a scris prin presă că eu aș fi singurul din țară care poate face aceste proceduri. Aici s-a strecurat un neadevăr. Nu este chiar așa. În România există două centre care fac de rutină aceste intervenții. Unul la Spitalul Floreasca, coordonat de domnul conferențiar Radu Vătășescu și altul la Cluj, coordonat de mine. Avem peste 130 de sonde extrase, fără nicio complicație majoră”, a spus chirurgul Roșianu.

IMG_0661.JPG

Conf. dr. Horia Roșianu, chirurgul care l-a operat pe Florin Piersic

El a revenit acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar sâmbătă dimineața l-a văzut pe actorul Florin Piersic. ”Concluzia fost clară că trebuie îndepărtate focarele secundare de infecție, proteza de genunchi și stimulatorul cardiac. Am decis să facem această manoperă”, a mai precizat medicul Roșianu. Intervenția a durat 45 de minute, iar timpul efectiv de scoatere a sondelor din inimă a durat 3 minute. Toată iradierea cu raze Roentgen a durat 3:13 minute, un timp record.

”Nu se punea problema transferului lui Florin Piersic la Viena!”

Acesta a precizat că nu se impunea transferul lui Florin Piersic la Viena, pentru că la Cluj avem destui medici performanți și dotări destule. ”Mare greșeală. În țară avem două centre care pot efectuat în siguranță și de rutină această precedură. Nu a fost niciun fel de întârziere, de problemă specială, pentru că nu am fost în spital din prima zi când a ajuns maestrul și s-ar mai fi temporizat două - trei zile extragerea sondelor, care am precizat că nu este o intervenția banală. Nu suntem depășiți. Avem o situație care ne permite să spunem că suntem la fel de bine pregătiți și dotați ca și centrul de la Viena sau de la Berlin. Nu am fost depășiți. Nu trebuie să alergăm nici la Viena, nici la Paris, nici în alte părți pentru astfel de proceduri, ci avem toată logistica în țară”, a mai spus conferențiarul Roșianu.  

Florin Piersic a stat 7 zile internat la Cluj și medicii ortopezi au stabilit că trebuie scoasă și proteza de genunchi, iar familia a decis ca acest lucru să se facă la București, pentru că acolo s-a pus proteza. Actorul a fost mutat laInstitutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, pentru a se continua tratamentul și apoi să se facă intervenția de scoatere a protezei de genunchi.

Medicii clujeni de la Institutul Inimii Cluj spun că starea lui Florin Piersic este una gravă, pentru că vorbim despre o infecție generalizată. ”Tratamentul antibiotic va rămâne permanent. Având în vedere vârsta pe care o are este o situație severă pentru sănătatea lui. Este gravă”, a mai spus Nicolae Molnar. Întrebat dacă îi poate pune viața în pericol, acesta a declarat că ”Da!”.

Medicii au spus că Piersic a plecat de la Cluj marți seara, cu un avion SMURD, mai repede cu circa 14 ore, pentru că atunci s-a nimerit acest zbor care venea de la Budapesta și mergea spre București. 

Comentarii Facebook