Chirurgul care l-a operat pe Florin Piersic: ”Suntem la fel de bine pregătiți și dotați ca și centrul de la Viena sau de la Berlin”


Chirurgul Horia Roșianu, medicul care l-a operat pe Florin Piersic, a spus că nu a fost nevoie în nicio clipă ca maestrul să fie transferat la Viena, pentru că România are medici. 

Nu s-a impus o intervenție chirurgicală imediată. Am evaluat situația și am considerat că după ce vom face o încărcare cu antibiotice potrivită urma să i se scoată și acele sonde din inimă”, a explicat directorul medical al Institutului Inimii, conf. dr. Adrian Molnar.

Conf. Horia Roșianu, singurul chirurg care putea să scoată aceste sonde din inimă, era plecat în concediu, așa că s-a așteptat revenirea acestuia și s-a continuat tratamentul cu antibiotice. 

La un moment dat am știut că va fi nevoie de extragerea acelor sonde și am așteptat ca domnul conferențiat Roșianu, care face această manoperă la noi în Institut, să revină din concediu și să facă intervenția. Nu a fost vorba despre o întârziere pentru că nu se putea face această procedură de altcineva, ci pentru că a fost mai bine să se facă o încărcare cu antibiotice, o îmbunătățire a stării generale, pentru ca procedura să se poată face în condiții de siguranță”, a mai spus Molnar.

Conf. Dr. Horia Roșianu a explicat că intervenția de scoatere a protezei din inimă, stimulatorul cardiac și cele două sonde, se poate la Cluj, de echipa lui, sau la București, la Spitalul Floreasca.

Eu eram în vacanță, în vacanța copiilor, o săptămână de vacanță în Germania. În permanență am fost ținut la curent cu situația medicală a domnului Florin Piersic. 

Mă onorează ceea ce s-a scris prin presă că eu aș fi singurul din țară care poate face aceste proceduri. Aici s-a strecurat un neadevăr. Nu este chiar așa. În România există două centre care fac de rutină aceste intervenții. Unul la Spitalul Floreasca, coordonat de domnul conferențiar Radu Vătășescu și altul la Cluj, coordonat de mine. Avem peste 130 de sonde extrase, fără nicio complicație majoră”, a spus chirurgul Roșianu.

Intervenția în cazul lui Piersic a durat 45 de minute, iar timpul efectiv de scoatere a sondelor din inimă a durat 3 minute. Toată iradierea cu raze Roentgen a durat 3:13 minute, un timp record.

”Nu se punea problema transferului lui Florin Piersic la Viena!”

Acesta a precizat că nu se impunea transferul lui Florin Piersic la Viena, pentru că la Cluj avem destui medici performanți și dotări destule. ”Mare greșeală. În țară avem două centre care pot efectuat în siguranță și de rutină această precedură. Nu a fost niciun fel de întârziere, de problemă specială, pentru că nu am fost în spital din prima zi când a ajuns maestrul și s-ar mai fi temporizat două - trei zile extragerea sondelor, care am precizat că nu este o intervenția banală. Nu suntem depășiți. Avem o situație care ne permite să spunem că suntem la fel de bine pregătiți și dotați ca și centrul de la Viena sau de la Berlin. Nu am fost depășiți. Nu trebuie să alergăm nici la Viena, nici la Paris, nici în alte părți pentru astfel de proceduri, ci avem toată logistica în țară”, a mai spus conferențiarul Roșianu.  

Florin Piersic a stat 7 zile internat la Cluj și medicii ortopezi au stabilit că trebuie scoasă și proteza de genunchi, iar familia a decis ca acest lucru să se facă la București, pentru că acolo s-a pus proteza. Actorul a fost mutat la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, pentru a se continua tratamentul și apoi să se facă intervenția de scoatere a protezei de genunchi.

Medicii clujeni de la Institutul Inimii Cluj spun că starea lui Florin Piersic este una gravă, pentru că vorbim despre o infecție generalizată. ”Tratamentul antibiotic va rămâne permanent. Având în vedere vârsta pe care o are este o situație severă pentru sănătatea lui. Este gravă”, a mai spus Nicolae Molnar. Întrebat dacă îi poate pune viața în pericol, acesta a declarat că ”Da!”.

Piersic le-a spus poezii medicilor din Cluj și a plecat la București zâmbind

Medicii au spus că Piersic a plecat de la Cluj marți seara, cu un avion SMURD, mai repede cu circa 14 ore, pentru că atunci s-a nimerit acest zbor care venea de la Budapesta și mergea spre București. 

Domnul Piersic zâmbea, făcea glume, așa a și plecat de la noi”, a spus și managerul Institutului Inimii din Cluj.

Comentarii Facebook