Cea mai spectaculoasă peșteră din Apuseni - capcană pentru turiștii fără experiență! Peisajul sălbatic atrage mii de străini, vin să vadă minunile de acolo


Peștera Huda lui Papară este comoara din Munții Trascăului care cumulează toate superlativele pentru această grupă montană și nu numai. Potrivit speologilor, este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite și cu cel mai mare depozit de chiropterit din România. Atenție însă, este doar pentru turiștii experimentați! 

Peștera este declarată rezervație naturală iar accesul se face doar cu acordul custozilor, în condiții speciale, cu costum de neopren deoarece peștera are curs subteran de apă cu lacuri și cascade. Întreaga zonă este parte componentă a sitului Natura 2000 Trascău.

Peștera se află pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, județul Alba, în partea de nord-vest a Munților Trascăului, la obârșia pârâului Valea Morilor, care este afluent pe dreapta al Arieșului. Altitudinea absolută este de 567 m. 

Accesul la peșteră se face de pe ND75, de pe Valea Arieșului, din dreptul localității Sălciua. De aici, din centrul comunal veți găsi indicatoare care vă duc cale de 6 km până în apropierea peșterii, la Pensiunea Sub Piatră. Drumul îngust pornește printre case iar apoi intră pe Valea Morilor cale de 4 km. Valea Morilor este râul care iese din Peștera Huda lui Papară.

De la pensiune mai aveți de parcurs 200 m până la intrarea în peșteră. 

p2.jpg

Peștera este cunoscută pentru formațiunile sale impresionante

Prin anul 1986 aceasta a fost amenajată și deschisă vizitatorilor. Din păcate, din cauza vremii care a distrus sistemul de acces, în prezent nu se mai poate vizita în interior de vreo câțiva ani! Totuși, sălbăticia și frumusețea zonei atrag anual mii de turiști, curioși să descopere și să vadă comorile județului Alba. 

O legendă susține că peștera ar fi fost refugiul lui Zamolxis, zeul dacilor, iar ei veneau aici pentru a oficia ritualuri de rugăciune. „Hudă” înseamnă adăpost, grotă, iar „papară” derivă din „papa”, care în latină se traduce ca lider religios. Prescurtat, dacă am uni traducerile, ar ieși „peștera stăpânului”. 

Se estimează că procesul de formare al Peșterii Huda lui Papară a început acum aproximativ 2 milioane de ani, în urma eroziunii și coroziunii constante a rocilor calcaroase din zonă de către apele subterane. De-a lungul timpului, apa a scos din stâncă coridoare, galerii, săli, forme ciudate, stalactite și stalagmite, creând o peșteră fascinantă și unică în lume.

Foto.planiada.ro

Comentarii Facebook