banner vertical 155x600 ACI.jpg
banner vertical 155x600 ACI_1.jpg

Social

Noaptea Muzeelor 2018, Cluj. Ce muzee sunt deschise sâmbătă, 19 mai

   

Muzeele clujene îi cheamă pe cei dornici de evenimente speciale la Noaptea Muzeelor 2018. 

 

Între altele sunt deschise Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Apei ”Leonida Truță” și Muzeul Memorial ”Octavian Goga” din Ciucea.

 

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei va organiza toate manifestările la sediul central al instituției -  Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, conform programului de vizitare 18.00 – 01.00, iar Parcul Etnografic Romulus Vuia, situat pe str. Tăietura Turcului, poate fi vizitat în mod gratuit sâmbătă, 19 mai a.c., între orele 10.00 și 18.00, ultima intrare fiind la ora 17.00.

 

În sala Reduta a edificiului muzeal publicul prezent se va putea bucura, începând cu ora 20.30, de un recital muzical oferit de taraful de muzicanți romi conduși de Alexandru Bob, zis Siminic, din Gherla. Taraful va interpreta atât muzici populare actuale, într-o formulă instrumentală care va conține acordeon și sintetizator, cât și muzici tradiționale specifice etniei rome din zona Gherla. De asemenea, de la ora 22.00, în curtea muzeului va avea loc proiecția filmului documentar ”Vieți între ape”, de Oana Ivan, care prezintă dintr-o perspectivă antropologică felul în care turismul și politicile de mediu își pun amprenta asupra culturii pescărești din Sf. Gheorghe și discută transformarea practicilor locale.

 

Totodată, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei publicul interesat va putea vizita și o serie de expoziții precum: expoziția de artă fotografică itinerantă ”Comorile României”; Romii din Transilvania. Patrimoniu etnografic; o expoziție a meșteșugarilor romi: selecție de obiecte tradiționale și contemporane și, nu în ultimul rând, expoziția permanentă tactilă ”Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”.

 

Cu prilejul evenimentului european Noaptea Muzeelor va avea loc deschiderea, în premieră, a sectorului de mobilier și textile de interior din cadrul expoziției permanente ”Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”. Expoziția abordează principalele domenii ale culturii materiale și spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecțiile instituției de cultură.

 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani. Programul de vizitare este cuprins între orele 20.00 și 01.00, ultima intrare a vizitatorilor fiind la ora 0.15, şi include o suită de evenimente expoziţionale, grupate în jurul ideii de celebrare a moştenirii culturale moderne.

 

Publicul este așteptat să străbată sălile muzeului pentru a vizita atât expoziția permanentă, Galeria Națională, care cuprinde lucrări reprezentative pentru evoluţia mişcării artistice naţionale, cât și expozițiile temporare. Astfel, expozițiile temporare ce pot fi vizionate sunt: expoziţia Aspiraţii Dinamice ale cadrelor didactice de la Catedra de Artă a Universităţii din Pécs, Ungaria; expoziţia personală Árkossy István; Afişul Polonez; expoziţia personală de pictură Sergio Gomez; expoziţia 17 Reasons, iar Exponatul lunii prezintă o vedere panoramică a Clujului dinspre latura nord-vestică a cetății medievale, ce oferă o imagine superbă asupra urbei.

 

De asemenea, Muzeul Memorial „Octavian Goga, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte ”Tudor JardaCluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea forului administrativ județean, vor organiza la sediul instituției culturale din Ciucea, str. Principală nr. 4, o serie de evenimente dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri. Manifestările care vor avea loc în cadrul Nopții Muzeelor se vor desfășura între orele 19.00 - 22.30.

 

Evenimentul principal al serii va fi un program artistic intitulat ”Orele Centenarului”, susținut de către elevi și profesori ai Școlii Arte Cluj, care va avea loc, în mod simbolic, în intervalul orar 19.18 – 20.18. În același timp, pe tot parcursul evenimentului Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor putea admira expozițiile permanente ale muzeului: expoziția din Castel, dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga, unde sunt expuse piese valoroase de artă plastică și decorativă, expoziția etnografică din Casa Albă și expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre din casa care-i poartă numele. Totodată, la parterul Castelului, în sala de expoziții temporare, vizitatorii vor putea vedea expoziția temporară de artă plastică ”Natura statică în Colecția Goga”, unde sunt expuse lucrări ale unor artiști valoroși, precum Theodor Pallady, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu și alți artiști reprezentativi pentru arta modernă românească.  

 

La rândul său, Muzeul Apei „Leonida Truţa” din localitatea Florești, administrat de Compania de Apă ”Someș” S.A., se alătură evenimentului Noaptea Muzeelor și va avea porțile deschise pentru toți cei care doresc să cunoască o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume. Programul de vizitare va fi cuprins între orele 18.00 și 01.00, iar transportul către Muzeul Apei va fi asigurat din oră în oră, în mod gratuit, cu un microbuz care va prelua vizitatorii din Piața Unirii, intersecția str. Universității cu str. I.C. Brătianu. 

 

Cei care vor trece pragul Muzeului Apei ”Leonida Truţa” vor avea posibilitatea să urmărească, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca începând de la darea în folosință a primei surse de apă în anul 1887, documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului Cluj, unelte utilizate în cadrul desfășurării activității specifice de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, colecția de capace de canal care conține exponate din toată Europa și multe altele.

coral1_1_1.jpg
16-5-2018, 17:22
48 vizualizări
3 comentarii
Untoldeanu16-5-2018, 17:37
Lasati prostile astea ca navem chef de muze si tabouri pe perati, noua ne trebe bere si parf si zbohoteala, sa vina zilele clujuli si Untoldu sa inceapa odata
antoldeanu16-5-2018, 18:59
Preput umed, mai borhot imputit, deranjati in toate cei ca voi, mai huligani si ordinari, nu suntem prosti nici tarani sa ne luati cu presul, suntem oameni care vrem sa respiram normal, bolnavii din spitale ,copilasii de la ATY sa nu aiba parte de scandal noaptea, cei de la maxilofasciale la fel, vecinii nu doresc pocknete si muzica elkectronica pana dimineata. Adunati-va la zilele cepei si noptile muzeului, a aerului si fraierului, apoi intoarceti-va acasa si votati cu Boc!! Cu ce drept puneti voi stapanire pe Cluj? Nu drogatilor, cum am zis deja plangerea e depusa si procurorii analizeaza. Mergeti voi la Tara sau in capat de Manastur. Sa va vad acolo daca-i deranjati pe manastureni. Si ce este cel mai grav e ca ne blocati accesul cu masina in zona aferenta, si tot orasul e paralizat. Parca nu ne ajunge anul universitar, cand toti loozerii circula si parcheaza peste tot aiurea, cand sa ne bucuram de 2 luni mai linistite hop si festivaluri, noptile muzeelor s ulii etc etc Ne-am saturat, idiotilor!
anatolianu17-5-2018, 9:48
Mai nea copy paste, nici macar o fraza nu poti copia fara greseli de ortografie, antoldeanu se diferentiaza de tine prin minte si cultura, parlitu' lui peste.

Cele mai citite ştiri din Social

10519 vizualizări
18-10-2018, 12:08
Incendiu puternic pe strada Oașului / UPDATE: 45 de oameni evacuați - VIDEO» Vezi tot
7496 vizualizări
18-10-2018, 12:24
Cluj: Tânăr drogat umblă haotic printre mașini cu plicurile în buzunar - VIDEO» Vezi tot
3943 vizualizări
18-10-2018, 9:59
ANAF a început să impoziteze nunțile» Vezi tot
2294 vizualizări
18-10-2018, 21:09
Șofer decedat în urma unui accident pe strada Sfântu Ion» Vezi tot
2046 vizualizări
18-10-2018, 16:44
Cluj: Fost polițist și boxer a bătut crunt un țăran dintr-un sat clujean - VIDEO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?