Emil Sabo, clujeanul care a demisionat din functia de director al CFR SA, mana dreapta a lui Vasile Blaga si fost student de-al lui Boc


Avocatul clujean Emil Sabo este inca o dovada vie a promovarilor care se fac in randul PD-L. La numai 33 de ani, Sabo a condus deja Compania Nationala de Investitii (CNI) si CFR SA, societate din care a demisionat azi.

Emil Sabo, in varsta de 33 ani, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, a fost studentul lui Emil Boc, si in 2009 s-a "trezit" in functia de sef al CNI. Sabo si-a inceput cariera in presa clujeana, in 1998, la Mesagerul Transilvan si, dupa cateva luni, cand a terminat facultatea, a intrat in avocatura.

In aceasta calitate a reprezentat figuri importante din Cluj-Napoca, intre care si pe profesorul Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj.

Potrivit site -ului tolo.ro, in anul 2008 Sabo s-a ocupat timp de sase luni de campania electorala a lui Vasile Blaga si, ulterior, cand ultimul a devenit ministrul Dezvoltarii, a fost numit in functia de director al CNI si a avut pe mana un buget de 200 de milioane de euro.   

In noua sa functie, Sabo i-a intins o mana consilierului local PD-L din Turda, Gabriel Silagyi, iar firma acestuia a devenit peste noapte liderul national in constructia de patinoare, bazine de inot si gradini zoologice.

Firma consilierului local, MBS Group, a castigat intr-un an circa 70 de milioane de euro, numai din afaceri cu statul.

Cariera lui Emil Sabo s-a clatinat putin, in momentul in care Vasile Blaga a pierdut Ministerul Dezvoltarii, si a fost mutat la Interne. Fostul student al lui Emil Boc este schimbat de Elena Udrea, dar "binefacatorul" lui ii pune o vorba buna pe langa ministrul Radu Berceanu, care, in 1 februarie, il numeste pe Emil Sabo in functia de director general al CFR SA.

Trecutul lui Emil Sabo il ajunge din urma aici si clujeanul se trezeste anchetat de DNA Cluj pentru o tranzactie din 2005, cand era director general al SC Activ Invest SRL, o firma folosita drept paravan pentru achizitionarea a 6 automotoare (n. red. locomotive) din Germania cu 120.000 de euro, care mai apoi au fost vandute catre SNTF CFR SA, cu suma de 2 milioane de euro.

Locomotivele au fost achizitionate initial de firma ICIM SA Arad si mai apoi vandute catre Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, cu oprire, numai in documente, la firma pe care o reprezenta Emil Sabo.

Prejudiciul cauzat statului este de 700.000 de euro si procurorii DNA Cluj l-au trimis in judecata in 25 august, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

Anchetatorii au instituit sechestru asigurator pe averea lui Emil Sabo pentru recuperarea prejudiciului. Alaturi de fostul student al lui Emil Boc au mai fost trimisi in judecata :  intreaga conducere a Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, sefii de la CFR SA, dar si de la firmele implicate in aceasta frauda.


Comentarii Facebook