Bursierii doctoranzi de la UBB sunt neplatiti de 3 luni

Rectorul Universitatii "Babes - Bolyai" din Cluj, profesorul Andrei Marga, a solicitat astazi conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii sa urgenteze plata doctoranzilor. Sute de bursieri asteapta din 1 octombrie sa isi primeasca banii.

 

Marga sustine ca acestia sunt neplatiti din 1 octombrie pentru ca Ministerul Educatiei si al Muncii taraganeaza aprobarea unor acte. "Datorita nepriceperii si confuziei, hartiile circula intre ministere – al muncii, al educatei etc. – fara ca problema sa se incheie cu plata efectiva a burselor. Nu pot sa nu subliniez atitudinea de taraganare si amatorismul autoritatilor datoare sa rezolve asemenea chestiuni", a declarat Andrei Marga.

La Universitatea Babes - Bolyai, numai in anul I, sunt 321 de doctoranzi, care asteapta deja de 3 luni sa isi primeasca bursele.

Rectorul UBB Cluj, profesorul Andrei Marga, a acuzat Guvernul ca blocheaza si organizarea concursurilor pentru angajarea cadrelor didactice.

"Ordonanta de Urgenta a Guvernului (nr. 34 din 2009, art. 21-22) savarseste o eroare juridica atunci cand include posturile universitare in reglementare. Masura luata de guvern, a opririi concursurilor pentru posturile didactice universitare, sta pe nerecunoasterea sau neintelegerea faptul ca universitatile publice sunt definite in lege drept "institutii publice finantate din resurse proprii" si a autonomiei universitare", a mai afirmat Marga..

Rectorul UBB Cluj a mai declarat ca "refrenul cu FMI, care ar impune, chipurile, restrictii, este, evident, pentru naivi! Blocarea prosteasca a concursurilor pentru posturi in universitati nu numai ca nu rezolva vreo cerinta financiara, nu numai ca impiedica functionarea institutiilor, dar provoaca daune durabile acestora si cetatenilor".

Marga sustine ca lipsa cadrelor didactice influenteaza si locul pe care UBB Cluj il ocupa in topul international al universitatilor. La UBB, in acest moment, raportul intre cadrele didactice si cele nedidactice, este de 2,2, in timp ce la alte universitati de prestigiu, care sunt in top 100, raportul este de 1,2.

 

Pe aceeasi tema:

Marga vrea in top 100, dar cere un buget de 1,5 miliarde de euro

Comentarii Facebook