Marga vrea UBB in top 100, dar cere un buget de 1,5 miliarde de euro

Pentru ca Universitatea Babes-Bolyai sa intre in topul celor mai bune 100 de universitati din lume ar avea nevoie de un buget de 1,5 miliarde de euro.

 

Rectorul UBB, profesorul Andrei Marga, a declarat ca este vorba doar de un proiect deoarece bugetul pe acest an al universitatii clujene este de 110 milioane de euro.


"Pentru a intra in prima suta de universitati din lume trebuie sa ai cel mult opt studenti pe post didactic. Raportul la UBB este acum la 22 de studenti, la un cadru didactic, si vrem sa coboram sub 20", a mai declarat Andrei Marga.

Rectorul UBB Cluj-Napoca a mai spus ca un alt criteriu pentru a intra in topul celor mai bune universitati este raportul dintre cadrele didactice si cele nedidactice. La UBB in acest moment raportul este de 2,2, in timp ce la alte universitati de prestigiu, care sunt in top 100, raportul este de 1,2.

"Ca sa intri in randul primelor universitati din lume trebuie sa ai un buget anual la 30.000 de studenti de 1,5 miliarde de studenti. Finantarea per student ar trebui sa fie de 30.000 de dolari pe an, la noi e abia 3.000”, a mai completat Marga.

Universitatea Babes-Bolyai, chiar daca este considerata cea mai buna institutie de invatamant superior din tara, ocupa pe plan mondial doar locul 600. Andrei Marga spera ca acest an pozitia sa fie imbunatatita si UBB sa ocupe locul 550.

Comentarii Facebook