Investiţii pentru Cluj: La Jucu va fi construit un data center de 4 milioane de euro VIDEO

 

Primul centru de date de la Cluj-Napoca va fi amplasat în zona Jucu, în cadrul Tetarom 3, până la finele anului 2013. Iniţiatorii proiectului spun că au ales Clujul deoarece permite dezvoltarea din toate punctele de vedere.

 

"Intenţionăm să facem un centru de Supercomputing, care va fi dotat cu super servere. Va fi vizată industria farmaceutică, dar şi zona de energie. Clujul, sperăm să fie o zonă de concentare tehnologică. Ne dorim să creăm o investiție care să merite. Clujul este foarte bine poziţionat din toate punctele de vedere. Un lucru foarte important este că am găsit foarte multă deschidere aici, la Cluj", a spus Cătălin Păunescu, Managing Director Star Storage.


Este de precizat că locuri de muncă disponibile nu vor fi foarte numeroase: "Nu cred că vor crea 5.000 de locuri ca Nokia, dar nici salariile nu vor fi aceleaşi", a spus Claudiu Cosier, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.


"Este foarte important pentru că este vorba despre investitori români", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.


Şi cei de la ADR Nord-Vest s-au arătat interesaţi de acest proiect: "Noi ne-am declarat toată disponibilitatea pentru a sprijini dezvoltarea acestui proiect de investiţii care se anunţă important şi vom încerca această iniţiativă să o integrăm în celelalte iniţiative precum cele de la nivelul judetului Cluj, la care lucrăm împreună cu Consiliul Judeţean", a mai spus Claudiu Coşier.


Un astfel de centru de date mai există la Bucureşti, unde investiția a fost de 4 milioane de euro, iar în faza de dezvoltare a ajuns la 6 milioane de euro.


În Bucureşti proiectul a fost lansat în 2009, iar, la Cluj, investiţia ar urma să fie gata până la finele anului 2013, preconizîndu-se că suma va fi de peste 4 milioane de euro.   


"Ne dorim să creăm un obiectiv la nivel înalt. Cei care vor termina un profil de înaltă tehnologie, vor putea face practică la noi. Angajarea ne dorim să fie de ordinul zecilor", a mai adăugat Cătălin Păunescu Managing Director Star Storage.


Pentru realizarea centrului de date, este nevoie de aproximativ un hectar în zona Tetarom 3. 

La eveniment au fost prezenţi şi rectorul Universităţii Tehnice Cluj, prof.dr.ing. Aurel Vlaicu, Radu Munteanu, fostul rector al Universităţii Tehnice Cluj, Claudiu Coşier, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, Cătălin Păunescu, managing Director Star Storage, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

 

Anca Baciu

Comentarii Facebook