Creta- intre traditii, spectacol si miracol al naturii. Ca turist, seara cretana iti va taia respiratia! FOTO / VIDEO

Apus de soare in Creta! O imagine care iti va umple mintea pentru toata viata. L-ai vazut si crezi ca nu exista o  creatie mai reusita a naturii. Poate doar un alt apus de soare, cel din Santorini.

 

 

 

Pornesti apoi, alaturi de alti romani dornici sa cunoasca traditiile Cretei, catre  Karouzanos, un sat traditional aflat la 12 kilometri de spectaculoasele plaje ale Cretei, in munti.

 

Drumul dureaza 40 de minute, dar peisajul spectaculos al celei mai mari insule a Greciei te face sa regreti ca nu este mai lung.  Soseaua extrem de ingusta este "invinsa" de indemanarea soferilor cretani, care reusesc sa strecoare autocarul de parca ar circula pe o autostrada cu trei benzi pe sens. Ritmul cretan de sofat este total diferit de cel al marilor orase. Calmi, cu o incredibila rabdare si intelegere fata de turistii complet nepriceputi in a circula pe doua sensuri pe sosele  late pentru un  singur sens, cretanii ignora secolul vitezei.

 

O intrebam la un moment dat pe Cristina, ghidul nostru, o romanca ce traieste in Grecia de 9 ani, de ce ne-am oprit. "Ii face loc celui de pe contrasens. Turistii sunt putin debusolati cand vad aceste stradute inguste. Asa ca soferii  cretani le acorda proritate, nu se enerveaza niciodata. Sunt foarte ingaduitori. Aici nu se claxoneaza, decat in situatii foarte rare. Oamenii au rabdare", ne-a povestit Cristina.


Deoarece satul traditional Karouzanos se afla in munti, temperatura este ceva mai redusa decat cea de pe malul marii cu care  n-am obisnuit. Este doar luna mai, dar gradele sunt generoase in Creta: 27-28 de grade Celsius si insorit de dimineata pana seara.

 

 

 

Primirea turistilor in Karouzanos

 

Spre seara am ajuns in Karazanos. Suntem peste 60 de romani, dintre care mai mult de 30 de femei. Frumoasele romance sunt preferatele cretanilor, asa ca ghidul nostru ii avertizeaza pe barbatii din grup. "Aveti grija de fete, pentru ca dupa seara aceasta s-ar putea sa ramaneti fara ele. Cretanii sunt barbati frumosi si prefera turistele. Romancele si rusoaicele sunt pe primele locuri".

 

Odata ajunsi in traditionalul sat, am fost intampinati de frumosii barbati cretani cu mancare si bautura, specifice satului. Si ca sa  ne bucuram cat mai mult de Creta, ne-am cumparat si pentru acasa miere, ulei de masline, ierburi cretane, obiecte de ceramica, sapun de masline si haine traditionale pe care le-am gasit in piata de la intrarea in sat. . 



I-am regasit pe doi dintre cretani la intrarea in local, imbracati spefic zonei. Doamnele erau invitate alaturi de barbatul cretan sa faca o poza, iar barbatii cu o frumoasa femeie. La sfarsitul serii, ne-am regasit in fotografiile afisate pe un panou, astfel incat nimeni nu a "scapat" neobservat din satul traditional Karouzanos.

 

 

Petrecerea in stil cretan

Ajunsi in localul destinat serii cretane, am fost intampinati cu cele mai bune bucate din bucataria satului Karouzanos. Vinul nu a lipsit nici el. Printre mancaruri delicioase si bauturi traditionale, toata lumea a dansat pe muzica traditionala, iar Zorba a fost cuvantul de "ordine" al serii. Am dansat Zorba de sute de ori, dar n-am crezut niciodata ca voi vedea acest dans  facut pe un pahar pus peste o sticla de vin. Si nici ca voi vedea o masa ridicata efectiv in gura, iar apoi ,pentru ca  spectacolul sa fie complet, sa se mai aseze si doua pahare pe ea. 

 

Trei ore de dans spectaculos grecesc si muzica traditionala la care nu am fost lasati pe dinafara. Antrenati de cretani, noi romanii nu ne-am lasat mai prejos si am dansat Zorba ca si cand Creta era locul nostru de bastina.

 


 

Cu siguranta, gazdele ne-au facut sa nu uitam seara cretana prea repede, plina de dans si sunetele lirei, instrumentul specific zonei.

 

 

 

 

 

 

Daca nu ati fost pana acum in Creta, este obligatoriu sa mergeti. Oamenii, locurile, mancarea, limba, traditiile, toate  va vor mangaia sufletul si va vor furniza cele mai frumoase amintiri. Nu ratati apusul de soare, plajele, peisajele spectaculoase, seara cretana si mancarea delicioasa!

 

reportaj de

Delia Carbune si Anca Baciu

 

Multumim Tour-operator Christian Tour pentru excursia oferita.

 

 


Comentarii Facebook