Sâncraiu, satul minune al turismului din Cluj, a înflorit din nou! Totul e aranjat ca în Elveția - VIDEO


Sâncraiu (în maghiară Kalotaszentkirály), satul minune al turismului clujean, a înflorit și este o mai mare plăcere să te plimbi pe ulițele lui.

Fiecare casă și străduță par desprinse din filele unei povești. Situat în judeţul Cluj, pe malul râului Călata, la o distanţă de circa 6 km de Huedin, Sâncraiu este poarta nordică de intrare în Munţii Apuseni. Relieful muntos este dominat de vârful Vlădeasa (1836 m).

Localitatea numără 1000 de suflete, iar în sezonul turistic populația crește de mai multe ori. Primăria spune că satul primeşte în fiecare an cel puțin 10.000 mii de turişti, cât populaţia staţiunii Sinaia. Aceștia sunt cazați în zeci de pensiuni, puse la punct și aranjate cu bun gust. Toate ulițele satului sunt asfaltate, iar curățenia este la ea acasă, fiind coșuri de gunoi la fiecare al doilea stâlp. Practic, se vede că oamenii din Sâncraiu trăiesc de pe urma turismului. 

Cel mai frumos este primăvara, când frumusețea localității este completată de mirosul ”dulce” al copacilor înfloriți și a lalelelor plantate peste tot (Foto: Ciprian Șoaitiș). Varietatea peisajului - chei, peşteri, cascade şi păduri, reprezintă ocazia unor plimbări sau ascensiuni de neuitat. De aici puteţi face excursii de o zi la barajul şi lacul Fântânele - Beliş, la Pietrele Albe, un impresionant abrupt de calcar, la cascada Răchiţele sau la arborii de Sequoia de pe Dealul Domnului, în vecinătatea satului Săcuieu.

Vezi AICI imagini cu acest sat ce trebuie dat ca exemplu.

Prima atestare documentară a satului datează din 1288, iar biserica reformată a fost construită in sec.al XIII-lea. Satul este renumit şi datorită meşteşugarilor deosebit de pricepuți– dulgheri, tămplari, zidari.

Casa de vacanta Kecskés Kúria, probabil cea mai frumoasă din județ

Casa de vacanţă se găseşte în acest sat pitoresc situat la poalele Masivului Vlădeasa, la poarta nordică de intrare în Munţii Apuseni.

Este o casă ţărănească cu târnaţ, renovată şi modernizată conform cerinţelor actuale: capacitate: 2 x 4 = 8 locuri, structura: – camera I – 2 paturi individuale, 1 pat supraetajat, baje, duş, WC, camera II și bucătărie bine echipată.

Comentarii Facebook