Sâncraiu, satul minune al turismului clujean. Casele par a fi dintr-un decor de film și turiștii se înghesuie - FOTO


Sâncraiu (Kalotaszentkirály în maghiară), unul din cele mai frumoase sate din Țara Călatei, este situat în judeţul Cluj, pe malul râului Călata, la o distanţă de circa 6 km de Huedin. Sâncraiu este poarta nordică de intrare în Munţii Apuseni. Relieful muntos este dominat de vârful Vlădeasa (1836 m).

Localitatea numără 1000 de suflete, iar în sezonul turistic populația crește de mai multe ori. Conform datelor furnizate de Primărie, Sâncraiu primeşte în fiecare an cel puțin 10.000 mii de turişti, cât populaţia staţiunii Sinaia. Aceștia sunt cazați în zeci de pensiuni, puse la punct și aranjate cu bun gust. Toate ulițele satului sunt asfaltate, iar curățenia este la ea acasă, fiind coșuri de gunoi tot la al doilea stâlp. Practic, se vede că oamenii din Sâncraiu trăiesc de pe urma turismului. 

Varietatea peisajului - chei, peşteri, cascade şi păduri, reprezintă ocazia unor plimbări sau ascensiuni de neuitat. De aici puteţi face excursii de o zi la barajul şi lacul Fântănele - Beliş, la Piertrele Albe, un impresionant abrupt de calcar, la cascada Răchiţele sau la arborii de Sequoia de pe Dealul Domnului, în vecinătatea satului Săcuieu.

Prima atestare documentară a satului datează din 1288, iar biserica reformată a fost construită in sec.al XIII-lea. Satul este renumit şi datorită meşteşugarilor deosebit de priceput – dulgheri, tămplari, zidari.

Casa de vacanta Kecskés Kúria, probabil cea mai frumoasă din județ

Casa de vacanţă se găseşte în acest sat pitoresc situat la poalele Masivului Vlădeasa, la poarta nordică de intrare în Munţii Apuseni.

Este o casă ţărănească cu târnaţ, renovată şi modernizată conform cerinţelor actuale: capacitate: 2 x 4 = 8 locuri, structura: – camera I – 2 paturi individuale, 1 pat supraetajat, baje, duş, WC, camera II și bucătărie bine echipată.

1.-850x450.jpg

În curte, turiștii au posibilitatea de parcare pentru autoturisme, hintă şi loc de joacă pentru copii. În grădină sunt pomi fructiferi, loc pentru fript slănină şi grătar, iar la capăt curge un mic pârâu.

4-4-850x450.jpg

Este un loc ideal de odihnă, departe de stresul citadin.

Casa funcţionează ca şi casa de vacanţă, fără gazdă, cu autogospodărire. La cerere masa se poate servi şi la proprietar.

Obiective turistice în Sâncraiu

  • Biserica reformată cu tavan casetat (sec XIII), cu clopot din 1481
  • Biserica ortodoxă
  • Copacul şi monumentul poetului maghiar Ady Endre, prieten cu Octavian Goga
  • Casă tradițională şi portul popular tradiţional  

97554277.jpg

Acum, Primăria din Sâncraiu lucrează la realizarea unei piste de biciclete pe traseul fostei mocănițe, astfel că turiștii vor putea să se bucure de excursii pe două roți până în Huedin.

De asemenea, Sâncraiu a beneficiat și de fonduri europene, având acum construit un bazin de înot semi-olimpic, cum nu este în alte orașe. Bazinul de înot de la Școala gimnazială ”Ady Endre” Sâncraiu este destinat elevilor, dar și localnicilor. 

Dacă v-a plăcut materialul, ne puteți ajuta prin distribuirea lui. Multumim!

Comentarii Facebook