Satul Sâncraiu, „diamantul” turistic al Clujului: Ar fi fain să fie așa toate satele din țara asta - VIDEO


Sâncraiu (în maghiară Kalotaszentkirály) este satul minune al turismului clujean. Fiecare casă și străduță de aici, par desprinse din filele unei povești. Situat în judeţul Cluj, pe malul râului Călata, la o distanţă de circa 6 km de Huedin, Sâncraiu este poarta nordică de intrare în Munţii Apuseni. Relieful muntos este dominat de vârful Vlădeasa (1836 m).

Localitatea numără 1000 de suflete, iar în sezonul turistic populația crește de mai multe ori. Conform datelor furnizate de Primărie, Sâncraiu primeşte în fiecare an cel puțin 10.000 mii de turişti, cât populaţia staţiunii Sinaia. Aceștia sunt cazați în zeci de pensiuni, puse la punct și aranjate cu bun gust. Toate ulițele satului sunt asfaltate, iar curățenia este la ea acasă, fiind coșuri de gunoi la fiecare al doilea stâlp. Practic, se vede că oamenii din Sâncraiu trăiesc de pe urma turismului. 

poza 2.jpeg

Primăvara, frumusețea localității este completată de mirosul „dulce” al copacilor înfloriți. Varietatea peisajului - chei, peşteri, cascade şi păduri, reprezintă ocazia unor plimbări sau ascensiuni de neuitat. De aici puteţi face excursii de o zi la barajul şi lacul Fântânele - Beliş, la Pietrele Albe, un impresionant abrupt de calcar, la cascada Răchiţele sau la arborii de Sequoia de pe Dealul Domnului, în vecinătatea satului Săcuieu.

Prima atestare documentară a satului datează din 1288, iar biserica reformată a fost construită in sec.al XIII-lea. Satul este renumit şi datorită meşteşugarilor deosebit de pricepuți– dulgheri, tămplari, zidari.

Citește și: Sâncraiu, satul minune al turismului clujean. Casele par a fi dintr-un decor de film și turiștii se înghesuie - FOTO 

Sursa video: Facebook/Dinu Criste

Comentarii Facebook