Mamele ar putea ieși mai repede la pensie! Cu cât s-ar putea reduce vârsta de pensionare în funcție de numărul de copii


Femeile care cresc copii ar putea să intre și mai repede la pensie, potrivit unui nou proiect de lege,  depus săptămâna aceasta în Parlament. Mai mult, condiția ca acestea să realizeze un stagiu complet de cotizare s-ar putea schimba în cea a realizării unui stagiu minim, informează avocatnet.ro

Concret, dacă până acum mămicile trebuiau să finalizeze stagiul complet de cotizare contributiv, adică să plătească contribuții statului timp de 35 de ani pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, odată cu noul proiect vor fi suficienți 15 ani, atât cât este stagiul minim de cotizare contributiv.

Această propunere a venit în ajutorul mamelor care nasc mai mulți copii deoarece ,,aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv”.

O altă măsură este și modificarea intervalelor de reducere a vârstei de pensionare pentru mame.

Dacă potrivit noii legi a pensilor, mamele cu un copil pot intra cu 6 luni mai repede la pensie, proiectul legislativ vrea să crească acest interval la un an. Astfel vor crește toate perioadele de reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni, raportate la numărul de copii.

Momentan, mamele primesc o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni dacă au un copil, un an pentru doi, 2 ani pentru 4.

Potrivit noului proiect vârsta de pensionare se va modifica astfel:

  • pentru un copil - 1 an,
  • pentru 2 copii - 1 an şi 6 luni,
  • pentru 3 copii - 2 ani,
  • pentru 4 copii - 2 ani şi 6 luni,
  • pentru 5 copii - 3 ani,
  • pentru 6 copii sau mai mulţi - 3 ani şi 6 luni

Inițiatorii proiectului susțin că au creat măsura ,,pentru stimularea natalităţii în România pe termen lung”,, menționând că aceasta ,,nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României".

Majoritatea prevederilor din noua lege a pensiilor se vor aplica începând din 1 septembrie 2024.

Comentarii Facebook