Legendele Bisericii de sub lac, din Beliș. Comuniștii i-au izgonit pe credincioși și au inundat valea. Se spune că blestemele se prind si acum - FOTO


În inima Munților Gilăului, într-un peisaj spectaculos, probabil cel mai fascinant al județului Cluj, se ascunde o poveste fascinantă. Satul Beliș, situat la peste 1300 de metri altitudine, găzduiește ruinele unui lăcaș de cult care a sfidat trecerea timpului și vicisitudinile istoriei. Acum aproape 60 de ani, această biserică a fost înghițită de apele Someșului Cald, dar nu a dispărut cu desăvârșire.

Ultima dată când biserica a fost văzută în întregime a fost acum mai bine de 13 ani, când nivelul lacului a scăzut suficient pentru a dezvălui taina ascunsă sub apă. În anul 2011, din cauza secetei, scafandrii au avut ocazia să exploreze din nou construcția misterioasă, care a fost numită oficial Biserica Urmánczy.

Construită acum peste 100 de ani, biserica a servit credincioșilor de religie romano-catolică și continuă să-și înalțe zidurile în zilele secetoase, când nivelul apei scade. Dar când apele revin la cote normale, fundația bisericii rămâne adâncită la 30 de metri sub luciul de apă. Astfel, Biserica de sub lac a devenit un monument turistic unic, grație rezistenței sale. Pereții sunt încă în picioare, iar pe pereți s-au văzut încă în 2011 scene biblice pictate demult.

Puțini știu că această biserică de sub ape ascunde o istorie zbuciumată, marcată de jertfele comuniste care au lăsat în urmă drame și suferință. Regimul comunist a hotărât ridicarea unui baraj, în anul 1960, pentru construcția lacului artificial Beliș-Fântânele, iar satul Beliș a fost înghițit de ape. Familii întregi au fost nevoite să-și părăsească casele și să-și caute adăpost în alte localități.

biserica.jpg

Preotul și localnicii au scos atunci morții de lângă biserică, pentru a nu-i lăsa pradă apelor. 

Astăzi, biserica rămâne ultima mărturie vie a existenței acestui sat, o comoară păstrată sub apă, ce se dezvăluie din când în când, atunci când nivelul apei permite. Chiar și în zilele toride de vară, ruinele sale amintesc de vremurile demult apuse, cu scene biblice și chipuri de îngeri.

Deși nu este un obiectiv turistic prominent în ghidurile turistice din zona Clujului, Biserica de sub lac din Beliș este un monument ce merită cu siguranță o vizită. Aflată în apropierea unor alte destinații turistice cunoscute, precum Peștera Urșilor, Ghețarul Scărișoara sau Cheile Galbenei, această biserică subacvatică adaugă o notă misterioasă și fascinantă experienței tale.

Pentru a ajunge la Biserica de sub lac:

Satul Beliș se află la o distanță de 27 de kilometri de Huedin, la 77 de kilometri de Cluj-Napoca și la 133 de kilometri de Oradea. Accesul se poate face pe drumul european E60 Oradea-Cluj-Brasov sau pe drumul județean DJ101, dacă pleci din Huedin.

Legendele lacului Beliș și ale bisericii scufundate

Legendele care înconjoară Lacul Beliș-Fântânele adaugă o aură de mister și intrigă frumuseții sale naturale. Bătrânii locului povestesc că lacul este blestemat deoarece morții nu ar fi trebuit să fie scoși din locul unde își dorm somnul veșnic.

O altă legendă spune că nu toate mormintele din vechiul sat Beliș au fost strămutate, iar cei care au rămas în vale, acum pe fundul lacului, nu-și pot găsi odihna și pacea.

trecator.ro_.jpg

În amintirea celor care au pierit în apele lacului, există povestea unui cioban și a oilor sale care s-au înecat în lac la începutul anilor 2000. Scafandrii care au fost trimiși să recupereze cadavrul au fost îngroziți de ceea ce au văzut și au sfătuit locuitorii să stea departe de apă, spunând că au văzut monștri în adâncuri.

În 2010, doi tineri au dispărut pe lacul Beliș-Fântânele, în timp ce se plimbau cu o hidrobicicletă împreună cu un prieten. Unul dintre tineri a reușit să ajungă la mal și să alerteze autoritățile. El a povestit că hidrobicicleta s-a răsturnat în timp ce se pregăteau să pedaleze și că s-a agățat de un buștean plutitor pentru a înota până la mal.

Trupul unuia dintre tineri a fost găsit după mai bine de 36 de ore de la incident, însă despre celălalt băiat nu se mai știe nimic. Aceste întâmplări tragice adaugă și mai mult mister și înspăimântare legendei lacului blestemat Beliș-Fântânele.

Comentarii Facebook