Judecatorul in dosarul Sorin Apostu: Probele impotriva fostului primar sunt solide


Magistratul care judeca dosarul in care fostul primar Sorin Apostu este judecat pentru acte de coruptie sustine ca probele impotriva acestuia sunt solide si "creaza cu suficienta putere rezonabilitatea comiterii de catre inculpati a infractiunilor pentru care sunt cercetati".

Acesta mentioneaza in motivarea sentintei prin care a respins cererea de elibarere sub control judiciar a lui Sorin Apostu si Calin Stoia ca: "Prin luarea acestei masuri nu trebuie sa se inteleaga ca inculpatilor li se imputa savarsirea unor infractiuni, ci ca exista probe si indici considerate temeinice in acest sens, in raport cu stadiul in care se afla procesul penal. Or, suntem in prezenta indiciilor temeinice atunci cand din  datele existente in cauza rezulta presupunerea ca persoana fata de care se efectueaza cercetarea penala, a savarsit fapta.

Referitor la existenta in cauza a probelor si indiciilor temeinice care sa dovedeasca presupunerea rezonabila ca inculpatii ar fi comis infractiunile pentru care acestia au fost trimisi in judecata sunt: contractele de asistenta juridica incheiate intre Cabinetul de avocatura A. M. (Apostu Monica) si G. F. Agent de Asigurare SRL (n.red. firma Aspaziei Droniuc), facturi in original emise de Cabinet de avocatura A. M., contractele de asistenta juridica incheiate de A. M. cu inculpatii S. C. (Stoia Calin) si D.A. (Aspazia Droniuc), contractele de prestari servicii incheiate intre Primaria municipiului Cluj-Napoca si Compania de salubritate B. V., procesele verbale de urmarire cu privire la inculpatii A. S. (Sorin Apostu) si S.C., declaratiile martorilor N. G, P I, T A, M N, P N, S M., M R, L A, C V, C E, C D, S G, s M, B I, M M, C M, T C, A C, L L, t G, H S, V A, N S, L A, M A, L S., L F, t A, F s, P M, F M, C A, M A, planse fotografice privind pe cei doi inculpati din activitatea de urmarire, procesele verbale privind redarea convorbirilor telefonice efectuate de catre inculpati, procesele verbale de perchezitie domiciliara si informatica efectuate cu privire la cei doi inculpati. In cauza sunt intrunite si conditiile prevazute de art.148 lit.f C.p.p. in sensul ca pedepsele pentru faptele presupus a fi comise de inculpati sunt inchisoarea mai mare de 4 ani, iar acestia prezinta pericol concret pentru ordinea publica".

 

Procesul lui Sorin Apostu s-a stramutat! Vezi unde!

 

Judecatorul a mai adaugat ca Sorin Apostu si Calin Stoia prezinta pericol pentru ordinea publica si pericolul social. "Pericolul concret pentru ordinea publica se apreciaza atat in raport cu datele referitoare la fapte, adica natura si gravitatea infractiunilor comise, cat si cu rezonanta sociala negativa produsa in comunitate ca urmare a savarsirii acestora, datele referitoare la persoana inculpatilor, antecedentele penale.

Numai criteriul referitor la pericolul concret sau generic al infractiunilor savarsite de inculpati, nu poate constitui temei pentru luarea sau mentinerea masurii arestarii preventive.

O parte a doctrinei nationale a sustinut ca pentru infractiunii deosebit de grave, cum sunt cele de dare de mita, luare de mita, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata, trafic de influenta, probe referitoare la existenta acestor infractiuni si identificarea faptuitorilor constituie tot atatea probe cu privire la pericolul concret pentru ordinea publica, intrucat prin natura lor au o rezonanta si implicatii negative asupra sigurantei colective", se mai arata in motivare.

"Ca inculpatii prezinta pericol pentru ordinea publica rezulta si din imprejurarea ca acestia au incercat sa dea o tenta legala presupuselor infractiuni retinute in sarcina acestora prin acoperirea rezultatului infractiunii sub forma presupusei infractiuni de spalare de bani prin incheierea unor contracte de asistenta juridica intre inculpatii S. C. si A. D. (Aspazia Droniuc) cu inculpata A. M. (Apostu Monica). Inculpatii A. S. si S. C. au fost audiati la termenul de azi (vineri, 17 februarie) si au dat declaratii ample prin care au aratat in detaliu ca nu se fac vinovati de savarsirea infractiunilor pentru care sunt trimisi in judecata.

Desi a inceput cercetarea judecatoreasca, iar inculpatii au fost audiati in cauza, starea de fapt nu s-a schimbat fata de cea retinuta prin actul de sesizare al instantei, intrucat inculpatii nu-si asuma nicio responsabilitate cu privire la faptele retinute in sarcina acestora, iar pusi in libertate ar putea influenta declaratiile martorilor, care urmeaza sa fie audiati in faza de judecata", se mai arata in documentul citat.

Urmatoarea infatisare va avea loc in 9 martie, termen la care au fost citati primii 10 martori propusi prin rechizitoriu.

"In cauza subzista temeiurile care au dus la luarea masurii arestarii preventive, iar aceasta masura nu a fost dispusa cu incalcarea prevederilor legale, care sa impuna revocarea acesteia. (...) Nici sustinerile inculpatilor referitoare la faptul ca acestia nu au antecedente penale si ca la dosar s-au depus multiple caracterizari potrivit carora inculpatul A. S. a avut un comportament ireprosabil in societate, nu sunt in masura sa conduca la inlocuirea masurii arestarii preventive cu o alta masura mai putin restrictiva, intrucat datele ce caracterizeaza persoana inculpatilor urmeaza sa fie luate in considerare la o eventuala circumstantiere a pedepselor, daca acestia vor fi gasiti vinovati de faptele pentru care au fost trimisi in judecata.

Nici motivele medicale invocate de inculpati, asa cum rezulta din scrisorile medicale eliberate de Spitalul Penitenciar Dej nu sunt in masura sa conduca la inlocuirea masurii arestarii preventive, intrucat nu s-a stabilit printr-o expertiza medico-legala ca inculpatii nu pot fi tratati in reteaua sanitara a ANP  si chiar daca ar exista o asemenea imposibilitatea, inculpatilor li se poate asigura asistenta medicala in cadrul unui spital civil, sub paza", se mai arata in motivare.

Cerera de eliberare sub control judiciar a fost formulata vineri, 17 februarie, la termenul de judecata unde Sorin Apostu a dat o declaratie completa, declarandu-se nevinovat.

 

Citeste declaratia integrala a lui Sorin Apostu, de la Curtea de Apel Cluj: Sunt nevinovat!

Comentarii Facebook