Speriați că Muzeul de 15 milioane de euro din Florești pleacă la Baciu, USR Florești a votat cu ZECE mâini proiectul


Consilierii USR Florești s-au grăbit să voteze cu ”zece mâini” proiectul de construire a unui muzeu în comună, după ce Primăria din Baciu a sunat la Muzeul de Istorie a Transilvaniei și a propus mutarea construcției în comuna lor. Vorbim de 15 milioane de euro, din fonduri europene (PNRR).

Proiectul a fost resupus votului în ședința Consiliului Local Florești de joi, 21 aprilie, iar acum consilierii USR au votat cu ambele mâini propunerea de realizare a parteneriatului cu Ministerul Culturii, pentru a se putea fi investită suma de 15 milioane de euro într-un muzeu în Forești. De notat, că proiectul era opera fostului ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR), iar consilierii USR Florești nu au ținut cont de acest lucru, pentru că ei sunt în război permanent cu PNL.

Cum au blocat consilierii locali USR-Plus Florești o investitie publica de 15 milioane de euro, din fonduri europene

După tot scandalul provocat după precedenta ședință a Consiliului Local Florești și apariția unor informații că Baciul vrea să ”fure” proiectul, plus dușul rece administrat de conducerea centrală a USR, acum consilierii Uniunii au votat proiectul.  

Consilierii USR au spus la precedenta ședință că nu avut informații suplimentare despre acest proiect, dar acuzațiile liberalilor au fost că de fapt vor să îl blocheze. Ce-i drept, orice consilier local are acces la informațiile publice despre proiecte, astfel că cei de la USR s-ar fi putut informa din timp, fără să ajungă să fie arătați cu degetul prin comună și luați la rost de oameni, pentru că dau cu piciorul banilor europeni. 

Liderii USR i-au chemat pe ”luminații” de la USR Florești la raport, după ce au blocat propriul proiect european de 15 milioane de euro

La precedenta ședință a participat și directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, Felix Marcu, care a vrut să le explice și să le ofere detalii, dar tot degeaba. 

Floreștiul va avea cel mai modern muzeu din România

Despre Muzeul din Florești s-a scris în repetate rânduri în presă, fiind prima instituție de cultură de acest gen care s-ar face în județul Cluj în ultimii 30 de ani. Proiectul a apărut în spațiul public anul trecut, iar consilierii USR Florești ar fi avut timp să îl studieze, chiar dacă nu au fost atenți la discuțiile pe comisii. 

Complexul muzeal Galeria Istorică a Transilvaniei ar urma să fie construită în Florești, din fonduri asigurate din Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Acolo se va muta și sediul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a discutat, în 5 februarie, pe teren despre acest proiect cu primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, și cu Dr. Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. ”Acolo unde acum cresc buruieni și este un teren nefolosit, peste patru ani vom avea cel mai modern muzeu de istorie din România. Complexul muzeal va prezenta, în format fizic și digital, istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului, modul lor de interacțiune și conviețuire”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Proiectul prevede înființarea unui complex muzeal nou în județul Cluj, în zona rurală, parte a zonei metropolitane, prin extinderea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Va fi asigurată depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, respectiv dezvoltarea unui centru al comunității.

Clădirea complexului muzeal va avea trei etaje, în total 8.000 mp. Pentru acest proiect, Consiliul Local Florești pune la dispoziție un teren de 12.000 mp, pe care vor fi amenajate și parcări și „zone verzi”, în care vor fi desfășurate alte activități culturale.

Costurile totale ale construcției sunt estimate la 15 milioane euro, fără TVA, din care 12 milioane euro, fără TVA, sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența pentru dotări.

 

Comentarii Facebook