Consortiul "Universitaria": Legea educatiei este "ilegala si neresponsabila"


Consortiul "Universitaria", din care fac parte cele mai mari cinci universitati din Romania, intre care si UBB Cluj Napoca, considera ca adoptarea Legii educatiei fara o dezbatere publica este "ilegala si neresponsabila".

"Adoptarea Legii educatiei nationale prin asumarea raspunderii guvernamentale reprezinta un caz unic in istoria moderna a Romaniei si, probabil, a Europei. Legea trebuie adoptata prin respectarea Constitutiei Romaniei si a functiei de control constitutional. Adoptarea Legii educatiei nationale in absenta unei dezbateri publice reale si efective, conforme cu specificul unei legi organice de interes national, este ilegala si neresponsabila. Modalitatea in care a fost modificat si finalizat textul legii, in ultimele zile, a fost total netransparenta", anunta intr-un comunicat de presa reprezentantii Consortiului.

Rectorii celor cinci universitati considera ca prin noua lege este afectata grav autonomia universitara. "Dispozitiile legale permit puterii executive sa intervina in functionarea si structurarea universitatilor fara temei si legitimitate, prin acte de control asupra exercitiului prerogativei autonomiei", afirma reprezentantii Consortiului.

Declaratia a fost semnata de rectorii de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, Universitatea Bucuresti, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, Universitatea de Vest din Timisoara si Academia de Studii Economice din Bucuresti, care formeana Consortiul "Universitaria".

Guvernul Boc a promovat in Parlament Legea educatiei prin asumarea raspunderii, dar opozitia a depus o noua motiune de cenzura.

Comentarii Facebook