Comisia UE îi dă o palmă lui Teodorovici: ”Libera circulație a lucrătorilor, un drept fundamental”

 

Comisia Europeană i-a reamintit ministrului Fiananțelor că libertatea de circulație a lucrătorilor în UE este un drept fundamental.

 

În general, permiteți-mi să vă reamintesc că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE, unul dintre pilonii pieței interne consacrat în tratate și, potrivit sondajelor, cel mai frecvent, cel mai apreciat drept de către europeni, în Uniunea noastră.

 

Poziția Comisiei a fost clară de la începutul acestui mandat: crearea unei piețe interne mai profunde și mai echitabile este o componentă esențială a construirii unei Europe mai sociale. Pentru a funcționa în mod corespunzător, mobilitatea forței de muncă trebuie să se bazeze pe reguli clare, corecte și aplicabile, de exemplu prin consacrarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă în același loc pentru lucrătorii detașați.

 

În același timp, prin intermediul pilonului european al drepturilor sociale, UE s-a angajat să se străduiască pentru a asigura condiții mai bune de muncă și de viață în întreaga Uniune, în lumina provocărilor, cum ar fi îmbătrânirea societății, globalizarea și digitalizarea”, a precizat Comisia Europeană, la solicitarea Hotnews.ro.

 

Declarația vine ca răspuns la propunere lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, făcută la o reuniune a ministrilor finanțelor din UE, de a limita dreptul de muncă în altă țară decât cea de reședință a cetățenilor europeni. Teodorescu îi viza pe românii plecați la muncă în străinîtate. Ministrul susținea că prin această măsura s-ar rezolva problema forței de muncă din România.

Comentarii Facebook