Duminica 5 Februarie

ActiveWatch condamna evacuarea suporterilor care au afisat bannerul "FRF=RMGC" la meciul Romania - Uruguay


ActiveWatch, Agentia de Monitorizare a Presei, condamna evacuarea suporterilor de la meciul Romania si Uruguay, pentru ca au afisat un banner pe care scria "FRF=RMGC".

"In seara zilei de 29 februarie s-a disputat meciul amical de fotbal dintre reprezentativele Romaniei si Uruguayului, pe stadionul National Arena din Bucuresti, meci organizat de Federatia Romana de Fotbal. Pe toata durata partidei, suporterii s-au manifestat pasnic, afisand bannere si scandand sloganuri impotriva celor doua persoane care conduc de peste doua decenii fotbalul romanesc – Mircea Sandu si Dumitru Dragomir. 

Compania privata (BGS) care asigura ordinea la meciurile de pe National Arena a intervenit abuziv pentru a indeparta suporterii care au afisat bannere ce contineau mesaje critice la adresa FRF ("FRF=RMGC"), dar si un mesaj dedicat Universitatii Craiova ("Stiinta nu moare"). Motivul invocat a fost ca bannerele respective nu au fost aprobate de organizator.

Aceasta masura abuziva a starnit indignarea spectatorilor care au inceput sa scandeze impotriva lui Mircea Sandu si a lui Dumitru Dragomir: "Mitica la puscarie!" si "Mircea Sandu esti o mizerie!". In urma interventiei in forta a BGS si a Jandarmeriei, mai multe persoane au fost ranite, fortele de ordine folosind gaze lacrimogene si bastoane. De asemenea, cativa suporteri au fost evacuati pentru ca afisau bannere cu mesajul "Salvati Rosia Montana"", precizeaza reprezentantii Agentiei.

Suporterii au fost evacuati de compania privata BGS, motivul invocat fiind ca bannerele respective nu au fost aprobate de organizator.

"ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei considera ca masurile prin care organizatorii hotarasc ce mesaje sunt sau nu acceptabile, in afara cadrului legal si constitutional, constituie acte de cenzura si trebuie sanctionate ca atare. Legea 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia jocurilor si competiriilor sportive delimiteaza clar tipul de mesaje care pot fi interzise pe stadioane, acestea fiind precizate in art 10. – (1) r): "simboluri, sloganuri ori texte cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si violenta". Niciunul din mesajele afisate sau scandate nu se incadreaza in prevederile acestui articol al legii 4/2008. Contestarea celor doi conducatori ai fotbalului romanesc este motivul pentru care organizatorul a dispus interventia fortelor de ordine. Astfel de comportamente abuzive denota mentalitatea de “stat in stat” si pozitionraea deasupra legii pe care cele doua structuri de conducere a fotbalului (FRF si LPF) nici macar nu se mai feresc sa o afiseze. Consideram cu atat mai grav faptul ca institutii ale statului ce au ca misiune apararea legii se transforma in executantii unor ordine si reguli situate in afara cadrului legal impuse de entitati private (FRF si LPF)", se arata intr-un comunicat ActiveWatch.

"Contestarea celor doi conducatori ai fotbalului romanesc este motivul pentru care organizatorul a dispus interventia fortelor de ordine. Astfel de comportamente abuzive denota mentalitatea de "stat in stat" si pozitionarea deasupra legii pe care cele doua structuri de conducere a fotbalului (FRF si LPF) nici macar nu se mai feresc sa o afiseze. Consideram cu atat mai grav faptul ca institutii ale statului ce au ca misiune apararea legii se transforma in executantii unor ordine si reguli situate in afara cadrului legal impuse de entitati private (FRF si LPF)", au mai precizat reprezentantii ActiveWatch.

Agentia de Monitorizare a Presei solicita: sanctionarea drastica a celor responsabili de interventia in forta a fimei de paza si a Jandarmeriei; incetarea practicilor abuzive si ilegale impuse de organizatorii competitiilor sportive prin care se incalca drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor; includerea in legea 4/2008 a unor sanctiuni aplicate organizatorului si fortelor de ordine pentru incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.

 

Foto: fcsteaua.ro

Comentarii Facebook