Speriati de pretul tigarilor, clujenii apeleaza la medicii de la Clinica de TBC

Zeci de clujeni au dat buzna, de la inceputul anului, la medicii care lucreaza in cadrul programului "Stop Fumat", de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello", pentru a cere consiliere si a renunta la acest viciu costisitor.

Directorul Spitalului, doctorul Vasile Muresan, a declarat pentru Stiri de Cluj.ro ca "oamenii vin pentru ca s-au speriat acum de pretul mare la tigari. La 10 lei un pachet, un om ajunge sa cheltuie, in medie, pe luna cel putin 300 de lei numai cu acest viciu".

Programul "Stop Fumat" de la Clinica din Cluj este in impas, deoarece banii s-au epuizat la finalul anului trecut. Conducerea unitatii sanitare sustine, insa, ca oameni vin "pentru a cere consiliere, pentru ca medicamente gratuite nu le putem da, deoarece nu mai avem bani. Am avut aproximativ 1,5 miliarde de lei si s-au terminat la finalul anului. Acum le oferim consultatie si isi platesc tratamentul din propriul buzunar", sustine directorul Vasile Muresan.

Tratamentul este diferentiat, medicul poate prescrie fie plasturi cu nicotina, antidepresive sau un medicament care blocheaza receptorii de nicotina de la nivelul creierului.

"Costurile sunt mari, pe luna un pacient poate cheltui de la 100 la 1.000 de lei numai pe medicamente. Totusi, daca stam sa calculam cat chetuie pe luna cu tigarile si sanatatea distrusa, nu vorbim de sume atat de mari", a mai spus Vasile Muresan. 

Anul trecut, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj, au fost tratati aproximativ 1.000 de fumatori, dintre care 39 % au si renuntat la acest viciu.

Conducerea spitalului clujean spera ca reprezentantii Ministerului Sanatatii sa intelegea importanta acestui program si sa reia finantarea si in acest an.

Comentarii Facebook