La Cluj, a fost găsit un laborator în care erau produse echipamente de furat date de pe carduri bancare

 

Un laborator destinat producerii de echipamente de skimming a fost depistat la Cluj de procurorii DIICOT. Cardurile clonate erau folosite în SUA, Taiwan, Nepal şi Filipine.

Procurorii DIICOT au dispus în 10 noiembrie reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a șapte persoane: ARNĂUTU GEORGE, BÂRCEA EMIL, B.P.I.M., BUCIN RADU-NICOLAE, MUSTEAŢĂ IONEL-LAURENŢIU, MUSTEAȚĂ Ovidiu-Gabriel şi UNGUR PETRU-DUMITRU pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținerea de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Procurorii acuză că ”începând cu anul 2015, pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în confecţionarea şi deţinerea de echipamente (dispozitive de tip skimming) hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică. Membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat în diverse state din Europa (Franța și Belgia) pentru a monta dispozitivele de skimming la terminale pentru efectuarea plățiilor cu mijloace de plată electronică existente în stațiile de alimentare cu combustibil, în vederea copierii datelor confidenţiale de pe banda magnetică a cardurilor bancare. Ulterior, după falsificarea unor instrumente de plată electronică, aceştia au efectuat operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Dispozitivele confecţionate au fost exploatate în perioada 2015-2016 în Franța, Belgia și pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, iar datele astfel obţinute au fost valorificate prin efectuarea unor operaţiuni frauduloase pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Taiwan, Nepal şi Filipine.

In urma investigatiilor efectuate au fost identificate un numar de 47 de persoane implicate in diferite activitati infractionale si de sprijinire a grupului infractional, pe diferite zone infractionale, respectiv: producere echipamente de skimming, montare echipamente la bancomate sau staţii de benzină, falsificare de carduri bancare şi efectuare de tranzactii frauduloase, spălare de bani”.

În urma a 18 percheziții docimiliare efectuate, în 9 noiembrie, în județele Arad, Oradea, Cluj, Mureş şi a municipiilor Craiova şi Satu Mare au fost confiscate telefoane mobile, calculatoare, medii optice de stocare, precum si suma de 40500 euro si 11.500 USD. De asemenea, pe raza judetului Cluj a fost identificat un laborator destinat producerii de echipamente de skimming.

Cei 7 bărbați reținuți vor fi prezentați Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Comentarii Facebook