CFR vrea sa ii evacueze pe tiganii care si-au facut o colonie langa Gara din Someseni! ONG -urile protesteaza printr-o petitie


Tiganii care si-au amenajat o colonie la 3-4 metri de linia de cale ferata de langa Gara din Someseni protesteaza si cer sa nu fie evacuati.

In total, pe strada Cantonului, langa statia CFR Cluj-Napoca Est locuiesc circa 400 - 500 de pe persoane care si-au amenajat adaposturi improvizate in ultimii 8 ani.

Regionala CFR Cluj a deschis in 31 mai 2011 un proces prin care solicita emiterea unei ordonante prezidentiale fara somatie sau trecerea unui termen pentru ridicarea constructiilor improvizate pe terenul CFR al Statiei Cluj-Napoca Est si plata cheltuielilor de judecata. CFR solicita ca tiganii sa isi ridice toate constructiile, in caz contrar urmand sa ii evacueze fortat.

Initial, pe strada Cantonului, au fost mutate cele patru familii care au fost evacuate din "Casa Calaului" de pe strada Motilor din Cluj-Napoca. De-a lungul anilor, insa, familiile de rromi au pus stapanire pe terenul de langa Statia CFR Calatori si acum s-au extins la 3-4 metri de linia de cale ferata, existand pericolul producerii unor accidente.

In apararea tiganilor au sarit membrii Grupului de Lucru al Organizatiilor Civice (GLOC) Cluj care au realizat o petitie prin care cer ca cele 120 de familii sa nu fie evacuate.

Organizatia clujeana a mai precizat ca tiganii nu trebuie evacuati pentru ca "au o situatie economica deosebit de precara, in randurile lor fiind mai multi copii minori si persoane varstnice cu o stare de sanatate fragila", dar si ca "in Citatie se nominalizeaza explicit cetatenii de etnie roma, fapt care contravine Legii Nr. 27/2004 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, precum si prevederile din H.G. 430/2001 privind aprobarea Strategiei Guvernului Romaniei de imbunatatire a Situatiei Romilor".

"Aceste familii au primit in folosinta gratuita, pe baza unor contracte de comodat, casute construite de organizatii de caritate, cu acordul autoritatilor locale. Aceste organizatii, la randul lor, au incheiat Protocoale de colaborare cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca in 2004, precum si in 2005, prin care se afirma ca terenul de pe strada Cantonului apartine Primariei si Primaria se obliga sa asigure terenul pentru construirea a 30, respectiv a 20 de locuinte, precum si documentatia si avizele necesare construirii", se mai arata in petitia online.

GLOC mai precizeaza ca prin evacuarea tiganilor de pe strada Cantonului ar incalca drepturile omului. "Conform Comitetului Natiunilor Unite pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale posesiunea unei locuinte cunoaste forme diferite, printre ele locuinte de necesitate si asezaminte informale; toate persoanele trebuie sa beneficieze de o anumita securitate privind posesiunea, ceea ce trebuie sa le garanteze protectie legala impotriva evacuarilor fortate; statele semnatare trebuie sa ia masuri imediate pentru a conferi securitate legala persoanelor care nu beneficiaza de astfel de protectie. Conform Constitutiei Romaniei tratatele internationale ale drepturilor omului au prioritate fata de legislatia nationala si odata ratificate, tratatele internationale devin parte a legislatiei romanesti", se mai arata in documentul citat.

 

Vezi AICI petitia!

Comentarii Facebook